17 magyar pénzmosásgyanús ügy

A 2021. júniusában alakult Európai Ügyészség feladata, hogy felfedje az EU-n belüli korrupciót, a pénzügyi bűncselekményeket és a határokon átnyúló áfacsalásokat. A szervezet első jelentése szerint tavaly június óta több mint 2800 pénzügyi bűncselekményt jelentettek be, és 576 esetben vizsgálat is indult. A felderített ügyek összesen 5,4 milliárd euró értékben károsították az Európai Uniót és a lefoglalt pénz összege 147,3 millió euró.

Magyarország, Lengyelország, Svédország, Írország és Dánia nem vesz részt az Ügyészség munkájában. Annak idején komoly vitákat váltott ki, hogy a magyar és a lengyel kormány nem csatlakozott a kezdeményezéshez, viszont a dán, svéd és ír távolmaradás már nem okozott akkora hírverést.

Érdekesség, hogy a nem résztvevő országok közül Magyarország 28 magánszemélytől vagy szervezetektől származó bejelentéssel első helyen áll. Lengyelországból egyébként 9, Írországból 6 bejelentés érkezett. Az Ügyészségi ügyekben való részvétel tekintetében hazánk 17 határon átnyúló ügyben volt érintett, így Lengyelország (23 eset) után a második helyen állunk ezen a listán az Ügyészség munkájában nem részt vevő országok közül.

Amennyiben a Magyarország és Lengyelország az Európai Ügyészség tagja lenne, a testület már meg is indította volna a vizsgálatot, de erre értelemszerűen nem fog sor kerülni. A Közép-Kelet európai térségben Romániában 44, Szlovákiában 42, Szlovéniában és Ausztriában három-három bűncselekményt tárt fel az Ügyészség.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>