VÁLLALKOZZUNK SZINGAPÚRBAN!

Szingapúrt gyakran offshore helyszínként emlegetik, ugyanis a városállam egyedülálló adózási és pénzügyi környezetet biztosít a helyi cégek számára.
Szingapúr az egyenlítői éghajlaton fekszik, 5.350.000 lakossal és 4 hivatalos nyelvvel rendelkezik. A különleges körülmények mellett Szingapúr a világ egyik legszervezettebb állama és legfontosabb pénzügyi központja, ahol meghökkentően alacsony bűnözés, és az egyik legmagasabb az egy főre jutó GDP. A Világbank 2013-as jelentése alapján Szingapúr várja a legkedvezőbb feltételekkel a vállalkozó kedvű cégalapítókat. A tanulmány figyelembe veszi nemcsak az adózási szempontokat, hanem a hivatali ügyintézés egyszerűségét és a befektetők védelmét is.
A leggyakoribb cégforma a korlátolt felelősségű társaság, az ún. Private Limited és az Exempt Private Limited. Az utóbbi kategóriába tartozó cégekre adminisztratív könnyítések is vonatkoznak (pl.: nem kell könyvvizsgáltatni a beszámolójukat). A társaság csak akkor lehet Exempt Private Limited, ha részvényesei között csak magánszemélyek vannak és számuk nem haladja meg a 20 főt. A szingapúri cégek esetében kötelező egy helyi igazgató, cégtitkár és iroda. A társaság részvényese bárki (akár egy másik cég is) lehet, továbbá nincs előírás a minimális alaptőkére.
Szingapúrban a társasági adó mértéke 17%, azonban két megkötéssel a cég jövedelme teljes mértékben adómentesnek minősül. Az egyik feltétel, hogy a jövedelem ne Szingapúrból, hanem kizárólag külföldről származzon. Tehát ha külföldi a cég partnere, akkor adómentesnek minősül a külföldi partnertől származó jövedelem. A másik feltétel pedig, hogy a külföldről származó jövedelem ne érkezzen be Szingapúrba. Ez utóbbi feltétel legegyszerűbben úgy teljesíthető, ha a vállalkozás nyeresége egy külföldi bankszámlára kerül.
A bemutatott adómentességen kívül fontos azt is kiemelni, hogy Szingapúr több mint 70 országgal kötött egyezményt a kettős adóztatást elkerüléséről. Emiatt gondos adótervezéssel további adóelőnyök érhetőek el nemcsak nemzetközi kereskedelmi ügyletekben, hanem holding társaságoknál is, ráadásul számos ország a közös adóegyezmény miatt nem tekint Szingapúrra offshore helyszínként.
Mindezek alapján jól látható, hogy Szingapúr oly módon biztosít egyedülálló cégalapítási és mondhatni adóparadicsomi környezetet, hogy ezzel párhuzamosan az itt bejegyzett cégek nemzetközi elismertsége is megkérdőjelezhetetlen.
Facebooktwittergoogle_plusmail