Tíz új tag az EU feketelistáján

Tíz újabb állam, köztük az Egyesült Arab Emírségek és annak pénzügyi központja Dubaj is felkerült az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájára. A tavalyi évben alaposan megfogyatkozott listán most ismét tizenöt ország található, de azon továbbra sincs egyetlen EU tagállam sem.

Az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek döntése értelmében Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Guam, Szamoa, valamint Trinidad és Tobago mellé Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, a Dominikai Köztársaság, az Egyesült Arab Emírségek, a Fidzsi-szigetek, a Marshall-szigetek, Omán és Vanuatu is bekerült a jegyzékbe.

Mint ismeretes, az Európai Unió 2017 decemberében hagyta jóvá a listát, amelyre az adóelkerülés ellen nem elég hatékonyan fellépő országok kerültek fel, azok után, hogy egy év párbeszéd után sem voltak hajlandók az EU normák szerinti együttműködésre. Lézetik egy úgynevezett szürke lista is. Ezen a szürkelistán most 34 olyan ország szerepel, amely ígéretet tett arra, hogy összhangba hozza szabályait az uniós elvárásokkal.

Tavaly több mint kilencven országot vizsgált az Európai Bizottság, és tájékoztatta az országokat arról, hogy mit kell tenniük a megfeleléshez. Az eredetileg listázott államok közül tavaly 25 már lekerült mindkét listáról.

Az adóparadicsomokról összeállított feketelista valódi európai siker. Komoly kihatással van világszerte az átlátható és tisztességes adóztatásra, ennek hatására államok tucatjai helyezték hatályon kívül káros adózási szabályaikat és hozták összhangba előírásaikat a nemzetközi normákkal

Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos valódi európai sikernek titulálta a feketelistát, amely pozitív hatással van a transzparens és tisztességes adózásra, hiszen számos ország e miatt hagyott fel megkérdőjelezhető adózási gyakorlatával, és hozta összhangba előírásait a nemzetközi és EU-s normákkal.

A listán szerepelni egyrészt presztízsveszteség, másrészt a felsorolt országok pénzügyi tranzakcióit is szigorúbban ellenőrzik, de ezek mellett egyéb, még nem véglegesített szankciót is kilátásba helyeztek.

A tanácsot többen bírálják amiatt, hogy annyira fellazította az Európai Bizottság által eredetileg javasolt kritériumrendszert, hogy az EU egyetlen tagállama sem kerülhetett fel a listára. Az Oxfam nemzetközi civil szervezet szerint veszélybe sodorja az egész eljárás hitelességét, hogy például Guernsey, Hongkong, Jersey, a Man-sziget és Panama sem szerepel az EU-s listákon, noha ezek a szervezet szerint a legrosszabb adóparadicsomok között vannak.

A kritikusok szerint túl gyenge az elfogadott kritériumrendszer és a vizsgálat is, így például Jersey is lekerülhetett a listáról, ahol pedig a legtöbb vállalat nem fizet egyáltalán nyereségadót. Az Oxfam szerint a az EU-nak először a saját háza táján kellene sepregetnie, mert állításuk szerint Ciprusnak, Hollandiának, Írországnak, Máltának vagy Luxemburgnak is a listán lenne a helye.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Világszerte csökken a társasági nyereségadó

Tíz újabb állam, köztük az Egyesült Arab Emírségek és annak pénzügyi központja Dubaj is felkerült az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájára. A tavalyi évben alaposan megfogyatkozott listán most ismét tizenöt…

Bővebben >>>

Vegyen földet Abu Dhabi-ban!

Tíz újabb állam, köztük az Egyesült Arab Emírségek és annak pénzügyi központja Dubaj is felkerült az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájára. A tavalyi évben alaposan megfogyatkozott listán most ismét tizenöt…

Bővebben >>>