A panamai botrány hatása

Világméretű botrány kerekedett a panamai ügyvédi iroda offshore iratanyagának kiszivárgásából. A közvélemény mindent elsöprő felháborodása cselekvésre sarkallhatja a politikusokat. Kérdés, a jogalkotók meddig fognak elmenni a szabályozásban.

Alattomos, de törvényes módszernek nevezte Barack Obama amerikai elnök az offshore rendszerek működését. Az Egyesült Államok első embere azonban rendkívül óvatosan fogalmazott: Az egyik legnagyobb gondunk éppen az, hogy ezeknek a pénzügyi műveleteknek jó része törvényes. Ám nem hagyott kétséget afelől, hogy az USA-nak lépnie kell. Nem szabadna megengednünk, hogy az adó elkerülése jogszerű lehessen –mondta.

Az amerikai elnök fellépése is jelzi, hogy a panamai botrány valószínűleg változásokat idéz elő az offshore szabályozásban. Arról azonban ma még keveset lehet tudni, milyen is lesz majd ez az új szabályozás. Egy biztos: ha az egyes államok külön-külön lépnek, az nem sokat ér, így valószínűleg közös nemzetközi fellépés következhet.

A közös fellépésnek egyébként megvannak a csírái, hiszen a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD 2014-ben bevezette a Common Reporting Standard (CRS) intézkedést. Ennek értelmében a hatóságok megtudhatják, hogy az állampolgáraik, vállalkozásaik, alapítványaik más országokban mennyi pénzt keresnek pénzügyi tevékenységéből, kamatokból és osztalékokból. Az egyezményhez több mint 90 állam – köztük Magyarország – csatlakozott. A fellépés ellenére az offshore ágazat zavartalanul működik.

Lépni fog az Európai Unió is. Pierre Moscovici adóügyi biztos azt javasolta, hogy a tagállamok fél éven belül állítsák össze az adóparadicsomok listáját és büntessék meg azokat az országokat, amelyek elrejtik az adóköteles jövedelmeket.

A botrányban leginkább érintett Panama a jelek szerint nem várja be a formálódó nemzetközi fellépés, inkább előremenekül. Az ország vezetése úgy döntött. hogy elfogadja az adóelkerülés ellen megalkotott szabályokat és kész automatikusan pénzügyi információkat adni a nála működő vállalkozásokról. Igaz, ezt Panama már korábban megígérte például Franciaországnak, ám az együttműködés akadozott.

Facebooktwittergoogle_plusmail