A panamai botrány hatása

Világméretű botrány kerekedett a panamai ügyvédi iroda offshore iratanyagának kiszivárgásából. A közvélemény mindent elsöprő felháborodása cselekvésre sarkallhatja a politikusokat. Kérdés, a jogalkotók meddig fognak elmenni a szabályozásban.

Alattomos, de törvényes módszernek nevezte Barack Obama amerikai elnök az offshore rendszerek működését. Az Egyesült Államok első embere azonban rendkívül óvatosan fogalmazott: Az egyik legnagyobb gondunk éppen az, hogy ezeknek a pénzügyi műveleteknek jó része törvényes. Ám nem hagyott kétséget afelől, hogy az USA-nak lépnie kell. Nem szabadna megengednünk, hogy az adó elkerülése jogszerű lehessen –mondta.

Az amerikai elnök fellépése is jelzi, hogy a panamai botrány valószínűleg változásokat idéz elő az offshore szabályozásban. Arról azonban ma még keveset lehet tudni, milyen is lesz majd ez az új szabályozás. Egy biztos: ha az egyes államok külön-külön lépnek, az nem sokat ér, így valószínűleg közös nemzetközi fellépés következhet.

A közös fellépésnek egyébként megvannak a csírái, hiszen a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD 2014-ben bevezette a Common Reporting Standard (CRS) intézkedést. Ennek értelmében a hatóságok megtudhatják, hogy az állampolgáraik, vállalkozásaik, alapítványaik más országokban mennyi pénzt keresnek pénzügyi tevékenységéből, kamatokból és osztalékokból. Az egyezményhez több mint 90 állam – köztük Magyarország – csatlakozott. A fellépés ellenére az offshore ágazat zavartalanul működik.

Lépni fog az Európai Unió is. Pierre Moscovici adóügyi biztos azt javasolta, hogy a tagállamok fél éven belül állítsák össze az adóparadicsomok listáját és büntessék meg azokat az országokat, amelyek elrejtik az adóköteles jövedelmeket.

A botrányban leginkább érintett Panama a jelek szerint nem várja be a formálódó nemzetközi fellépés, inkább előremenekül. Az ország vezetése úgy döntött. hogy elfogadja az adóelkerülés ellen megalkotott szabályokat és kész automatikusan pénzügyi információkat adni a nála működő vállalkozásokról. Igaz, ezt Panama már korábban megígérte például Franciaországnak, ám az együttműködés akadozott.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>