Nem ízlik Európának a holland szendvics

Az Európai Unió két vezető állama Németország és Franciaország megunta, hogy az amerikai technológiai óriáscégek, mint a Google vagy az Apple Európába „menekülnek” a magas vállalati adókulcsok elől.

Keményebb fellépést sürget Franciaország a multinacionális óriáscégek adóelkerülési gyakorlata ellen, mert az EU szerintük nem védi elég keményen gazdasági érdekeit. A franciák szerint az eurózónában egységesebb adószabályokra lenne szükség. A társasági adót 25 százalékra állítanák be, annak az országnak, ahol ennél alacsonyabb az adó mértéke, kötelező lenne megemelnie azt. Első lépésként Németországgal kezdtek tárgyalni, mert azt szeretnék elérni, hogy 2018-ra mindkét országban azonos mértékű legyen a társasági adó. Ehhez a németeknek alaposan le kell csökkenteni a jelenlegi 30-33 százalékos adókulcsot.

A legismertebb adóelkerülési módszer az úgynevezett dupla ír-holland szendvics. A módszer lényege, hogy az európai bevételek egy ír társasághoz futnak be, mert Európában itt a legalacsonyabb, mindössze 12,5 százalékos a társasági adó mértéke. Innen azonban a pénzek egy holland céghez vándorolnak, hogy még az alacsony ír adók egy részét is megspórolhassák az ügyeskedők. A holland vállalkozás azonban korántsem a végállomás. Innen jogdíjak formájában egy másik ír céghez kerülnek a bevételek, ám ez a vállalkozás már egy adóparadicsomban fizet adót, ha egyáltalán kell ott adót fizetnie.

Nem kis összegekről van szó, hiszen az Apple például teljes készpénzállományának 94 százalékát külföldön tartja, a Microsoftnak legalább 100 milliárd dollárnyi készpénze parkol külföldi bankszámlákon, de a Google is több pénzt tart külföldön, mint otthon, az USA-ban. Persze a cégeket is meg lehet érteni, hiszen ha hazahozzák külföldi bevételeiket, akkor 35 százalékos adót kellene fizetniük. Donald Trump amerikai elnök nem véletlenül gondolkodik adóreformon, amelynek bevezetése előtt adóamnesztiát adna a pénzüket hazahozó világcégeknek.

Közben Európa is bekeményített, 13 millárd dollárra az Európai Bizottság az Apple-t, mert szerinte jogosulatlanul kapott adókedvezményeket Írországtól. A döntés ellen persze az Apple és Írország is fellebbezett, de ha veszítenek, akkor a meg nem fizetett adókat kamatostul, több évre visszamenően meg kell fizetniük.

 

Facebooktwittergoogle_plusmail