Málta lesz a blockchain-technológia legnagyobb támogatója

Mostanra már közismert tény, hogy Málta vezető szerepet akar betölteni az elosztott főkönyvi technológia (DLT), a kriptovaluták és az ICO-k területét érintő szabályozásban. A parlamentben három új jogszabálytervezetet terjesztettek elő és mutattak be, amelyeket majd várhatóan a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A befektetők többségében méltányolják, hogy Málta egyike azon kevés európai országnak, amelyek egyértelmű jövőképpel és hajlandósággal rendelkeznek az új iparág szabályozása terén. Más országok egyelőre kivárnak ha DLT-ről, blockchainről vagy kriptovalutákról van szó. Málta ezzel szemben biztonságot kínál a befektetőknek, akik tudják, hogy az ország célja a digitális innováció iránt érdeklődők figyelmének felkeltése. Míg más országok látszólag nem helyeslik, nem fogadják el a kriptovalutákat és a blockchaint, Málta kijelentette, hogy ösztönözni szeretné a befektetőket, hogy invesztáljanak Máltán és vállalkozásokat szeretne bevonzani ebbe az iparágba. Ráadásul az elsők között kíván belépni erre a piacra. Ennek eredményeképpen Málta a figyelem középpontjába került, ami a befektetők előnyére válhat, amennyiben Máltát választják az ICO lebonyolításának helyszínéül.

A kriptovaluta projektek Máltán történő elindításának első lépése a pénzügyieszköz-vizsgálat, amelynek keretében megállapítják, hogy a kérdéses token pénzügyi eszköznek, úgynevezett „utility tokennek” vagy DLT eszköznek minősül-e. Ez utóbbi eltér a másik kettőtől, és a jövőben virtuális pénzügyi eszközként hivatkoznak majd rá. A pénzügyieszköz-vizsgálat segítségével meg lehet határozni, hogy az egyes tokeneknek milyen engedélyre van szüksége, MiFID II-re, egyéb meglévő pénzügyi engedélyre vagy az új jogszabály, a „Virtuális Pénzügyi Eszközökről szóló törvény” szerinti engedélyre. A törvény, amely szabályozni fogja a DLT platformokat, az okos szerződéseket és a kriptovalutákat, létrehoz egy központi Digitális Innovációs Hatóságot is, amely felszámolja az egész iparágat övező jogi bizonytalanságot.

Facebooktwittergoogle_plusmail