LUXEMBURGI ADÓVÁLTOZÁSOK

2012 decemberében a luxemburgi parlament elfogadta a 2013-as költségvetést és adócsomagot, amely több, társaságokat és magánszemélyeket is érintő adóváltozást tartalmaz. Az alábbiakban összefoglaljuk a luxemburgi társaságokat érintő legfontosabb változásokat.

EMELKEDIK A HOLDING- ÉS FINANSZÍROZÓ TÁRSASÁGOKAT ÉRINTŐ MINIMUMADÓ ÖSSZEGE

2011 óta ún. minimumadó terheli azon társaságokat Luxemburgban, amelyek a társasági adó alanyai és pénzügyi eszközeik meghaladják teljes eszközállományuk 90%-át. A minimumadót társasági adóelőleg formájában kell megfizetni. Az adó összegét 1.500 euróról a duplájára, 3.000 euróra emelték. (Egész pontosan 3.210 euróra, amely összeg tartalmazza a Munkanélküliségi Alaphoz való hozzájárulást is.)

BEVEZETIK A MINIMÁLIS TÁRSASÁGI ADÓT

A fent említett holding- és finanszírozó társaságok kivételével minden egyéb luxemburgi társaság esetében új minimális társasági adót vezettek be. A minimális adó összege 500 eurótól 20.000 euróig terjed a Munkanélküliségi Alaphoz való hozzájárulást nem számítva. Hat különböző minimális adóösszeget határoztak meg, melyek a társaság mérlegfőösszegétől függnek. A legmagasabb, 20.000 eurós összeget azon társaságokra vetik ki, melyek mérlegfőösszege meghaladja a 20.000.000 eurót.

TOVÁBBI ADÓEMELÉSEK

A luxemburgi társaságok kötelesek hozzájárulni az ún. Munkanélküliségi Alaphoz. A járulék az elfogadott módosítások értelmében 5%-ról 7%ra emelkedett. Ez a változás a Luxemburg városában bejegyzett társaságok esetében a tényleges összesített társasági adó kulcsának 28,8%-ról 29,22%-ra való emelkedését eredményezte. Az összesített társasági adó kulcsa a nyereségadó, a helyi adó és a Munkanélküliségi Alaphoz való hozzájárulásból adódik össze és az adóalap és a fizetendő teljes adóterhelés hányadosaként számítják.

Facebooktwittergoogle_plusmail