LUXEMBURGI ADÓVÁLTOZÁSOK

2012 decemberében a luxemburgi parlament elfogadta a 2013-as költségvetést és adócsomagot, amely több, társaságokat és magánszemélyeket is érintő adóváltozást tartalmaz. Az alábbiakban összefoglaljuk a luxemburgi társaságokat érintő legfontosabb változásokat.

EMELKEDIK A HOLDING- ÉS FINANSZÍROZÓ TÁRSASÁGOKAT ÉRINTŐ MINIMUMADÓ ÖSSZEGE

2011 óta ún. minimumadó terheli azon társaságokat Luxemburgban, amelyek a társasági adó alanyai és pénzügyi eszközeik meghaladják teljes eszközállományuk 90%-át. A minimumadót társasági adóelőleg formájában kell megfizetni. Az adó összegét 1.500 euróról a duplájára, 3.000 euróra emelték. (Egész pontosan 3.210 euróra, amely összeg tartalmazza a Munkanélküliségi Alaphoz való hozzájárulást is.)

BEVEZETIK A MINIMÁLIS TÁRSASÁGI ADÓT

A fent említett holding- és finanszírozó társaságok kivételével minden egyéb luxemburgi társaság esetében új minimális társasági adót vezettek be. A minimális adó összege 500 eurótól 20.000 euróig terjed a Munkanélküliségi Alaphoz való hozzájárulást nem számítva. Hat különböző minimális adóösszeget határoztak meg, melyek a társaság mérlegfőösszegétől függnek. A legmagasabb, 20.000 eurós összeget azon társaságokra vetik ki, melyek mérlegfőösszege meghaladja a 20.000.000 eurót.

TOVÁBBI ADÓEMELÉSEK

A luxemburgi társaságok kötelesek hozzájárulni az ún. Munkanélküliségi Alaphoz. A járulék az elfogadott módosítások értelmében 5%-ról 7%ra emelkedett. Ez a változás a Luxemburg városában bejegyzett társaságok esetében a tényleges összesített társasági adó kulcsának 28,8%-ról 29,22%-ra való emelkedését eredményezte. Az összesített társasági adó kulcsa a nyereségadó, a helyi adó és a Munkanélküliségi Alaphoz való hozzájárulásból adódik össze és az adóalap és a fizetendő teljes adóterhelés hányadosaként számítják.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>