Itt a Google adó?

Sokaknak elegük van abból, hogy a Google és a Facebook zsíros profitra tesz szert egy-egy országban, ám ott ahol bevételeit szerzi, egyáltalán nem fizet adót. Mindezidáig azonban egyetlen államnak sem sikerült megoldást találnia a problémára. Egészen mostanáig.

A Financial Times című üzleti napilap nemrégiben megszellőztette, hogy az Európai Bizottság szeptemberben olyan javaslattal áll majd elő, amellyel fizetésre bírnák a tagállamokban nem kevés pénzt kereső, ám adót nemigen fizető informatikai óriáscégeket, mint a Google vagy a Facebook. A két társaság üzleti modellje pofonegyszerű: mások által előállított tartalmakat kínál olvasóinak ingyen. A felhasználók mivel nem kell fizetniük, nagy tömegben veszik igénybe a szolgáltatásokat, így a Google és a Facebook felületein elérhető hirdetések sok emberhez jutnak el, ezért a reklámokból óriási bevételekre tesz szert a két multinacionális vállalkozás.

Brüsszel a pletykák szerint azt fogja javasolni, hogy a különféle tartalmakat előállító híroldalak pénzt kérhessenek azért, ha cikkeiket valaki átveszi. A javaslat azonban számtalan sebből vérzik. Egyrészt, ha nem körültekintően vezetik be, sérülhet a sajtószabadság, azáltal, hogy esetleg a Google és a Facebook csak a sok olvasót vonzó tartalmakért less hajlandó fizetni. Feltéve, ha egyáltalán hajlandó lesz fizetni. És ez a másik komoly kockázat. Korábban ugyanis a spanyolok és a németek is hasonló elképzeléssel álltak elő, de végül az ostor azokon csattant, akiket a kormányok meg akartak védeni. Spanyolországban például a lépés miatt a Google felhagyott hírszolgáltatásával. Németországban pedig a lépés hatására annyira lecsökkent az olvasottság, hogy a kiadók inkább felhagytak a nekik járó díjak beszedésével. Magyarország is törekszik ezen cégek megadóztatására, ám úgy tűnik, hogy az ide vonatkozó új szabályok sokkal inkább a magyar hirdetőkre fognak majd adminisztratív terheket róni

Facebooktwittergoogle_plusmail