Derűlátó banki pénzügyesek

Moody’s Investors Service jelentése szerint a közép-kelet-európai térség banki pénzügyi vezetői nagyrészt derűlátók a jövőt illetően. A magyar és szlovén szakemberek kiemelkedően optimistán tekintenek a jövőbe. A kilátásokra a változós szabályozás és a fintech előretörése azonban némi árnyékot vet.

A nemzetközi hitelminősítő a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák és a szlovén bankrendszerben végezte el vizsgálatát. A jelentésből kiderült, hogy a régió pénzügyi vezetői 2018-ban is kedvező működési környezetre, vagyis kedvező a hitelkiáramlási folyamatokra és a hitelkereslet növekedésére számítanak.

A Moody’s alelnöke, Armen Dallakyan szerint szinte minden bankvezető úgy látja, hogy a jelenlegi pozitív hangulat kitart 2018-ban is, sőt akár még tovább is javulhatnak a kilátások. Ezt alátámasztja, hogy a megkérdezett bankigazgatók 70 százaléka számít a hitelkereslet növekedésére. Ezzel kapcsolatban a szlovén és a magyar bankok a legoptimistábbak. A Moody’s megjegyzte, hogy ebben a két országban években jelentősen zsugorodott a hitelkihelyezés értéke. Bár a válaszadók derűlátóak, 90 százalékuk szerint nagyon éles, sőt, egyre kiélezettebb lehet a verseny a hitelpiacon.

Az optimizmus ellenére a pénzügyi vezetők 38 százaléka úgy látja, hogy bizonyos gazdasági tényezők korlátozzák őket. Például az alacsony kamat nincs jó hatással a banki bevételekre, míg az emelkedő bérek megdobják a működési költségeket. A változó szabályozások is bizonytalanságot okoznak. A válaszadók 38 százaléka a bankokra vonatkozó jogszabályok szigorodására számít, részben a helyi piacokon megfigyelhető hitelkereslet növekedés, részben pedig az új EU szabályok miatt.

Armen Dallakyan szerint a fintech teljesen átrendezi a banki piacot; kiélezi a versenyt, és üzleti modellek módosítására sarkallja a szereplőket, ami egyszerre jelent kihívást és lehetőséget. A megkérdezettek többsége úgy látja, hogy a fintech leginkább a lakossági üzletágban és a fizetési szolgáltatásokban hozhat jelentős változást. 74 százalék szerint a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új uniós irányelv (PSD2) kissé, vagy közepesen negatív hatással lesz a banki bevételek alakulására.

Facebooktwittergoogle_plusmail