Vége az aranyvízumoknak?

Néhány hete még csak elvétve akadt olyan ország, amely az nem kínálja tovább aranyvízum programját az oroszoknak és fehéroroszoknak. A felfüggesztések azonban a háború előrehaladtával rohamosan terjedni kezdtek és egyre többen vonják meg a lehetőséget a két ország polgáraitól.

A legnépszerűbb karibi célországok közül már hét jelentette be, legutóbb a St. Lucia, hogy nemzetközi szankciók alatt álló országokkal nem folytatnak pénzügyi tranzakciókat. A Bahama-szigetek jegybankja ki is adott egy rendeletet, mi szerint minden olyan személlyel fel kell függeszteni a tranzakciókat, akikre az orosz invázió miatt szankciókat vetettek ki. Ez értelemszerűen főként orosz és fehérorosz személyeket, illetve vállalatokat érint. A bahamai főügyészség még azt is utasításba adta a lakosoknak, hogy amennyiben tudomásukra jut, hogy valaki tiltott személlyel folytat pénzügyi tranzakciót, azt azonnal jelentsék a nyomozóhatóságoknak. Bahama mellett St. Lucia, Antigua, Barbuda, Dominika, Grenada és Saint Kitts & Nevis is elítéli az oroszok ukrajnai invázióját; az említett karibi országok felfüggesztik az Orosz Föderáció és a Fehérorosz Köztársaság állampolgárai által benyújtott kérelmek feldolgozását.

Néhány példa:

Március 4. – Dominika felfüggeszti az orosz és fehérorosz állampolgárok aranyvízum-kérelmét, míg Antigua és Barbuda ideiglenesen felfüggeszti az Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajnából érkező kérelmeket, arra hivatkozva, hogy jelenleg nem tudnak megfelelő átvilágítást végezni.

Március 8. – St. Kitts & Nevis felfüggeszti az oroszok és fehéroroszok jelentkezését

Március 10. – Grenada felfüggeszti az orosz és fehérorosz jelentkezőket

Március 12. – A Bahama-szigetek felfüggeszti az orosz és fehérorosz jelentkezőket

Március 18 – St. Lucia felfüggeszti az orosz és fehérorosz jelentkezőket

Európában is egyre több ország keményített be aranyvízum ügyben. Február 26-án Portugália, 28-án Görögország, március 2-án pedig Málta közölte, hogy az orosz és fehérorosz állampolgárokat kizárják aranyvízum programjukból.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>