Változó aranyvízum programok

Görögország és Ciprus úgy döntött, változtat. Az egyik ország szembe megy, míg a másik eleget tesz az aktuális elvárásoknak, legalábbis ami az adóelkerülés és pénzmosás elleni harcot illeti.

Görögország úgy döntött, hogy könnyíti az állampolgársághoz jutást. Tette mindeszt annak ellenére, hogy eddig is nekik volt a legolcsóbb aranyvízum-programjuk, ahol mindössze 250 ezer euró értékben kellett ingatlant vásárolnia a befektetőnek, hogy görög állampolgársághoz jussanak.

A törvénymódosítás értelmében a külföldi befektetőknek ingatlanvásárlás helyett már elég görög államkötvényeket vásárolniuk 400 ezer euró értékben. Egyébként itt is, mint mindenhol, a leginkább a kínaiak és az oroszok veszik igénybe ezt a szolgáltatást.

A kormány állítja, hogy minden hatósággal egyeztetek és nem áll fenn a pénzmosás veszélye, illetve nem fognak megnövekedni az ilyen esetek. Állításuk szerint az aranyvízum-programokba invesztált pénzt csak olyan bankokon keresztül lehet átutalni, amelyek az Európai Központi Bank égisze alatt működnek, tehát ilyen módon a pénzmosás kizárható.

Az Európai Parlament folyamatosan bírálja az aranyvízum-programokat. Legutóbb épp március végén tettek közzé egy jelentést, mi szerint az aranyvízum-programok leértékelik uniós állampolgárságot, különleges bánásmódot biztosítanak a gazdagoknak, és ajtót nyitnak a korrupció, a pénzmosás és az adóelkerülés előtt.

A görögöket ez látszólag hidegen hagyja, pedig sokan az ilyen programok teljes megszüntetését sürgetnénk, mondván, hogy ha a külföldiek befektetnének, vagy tartózkodásért, illetve állampolgárságért folyamodnának, akkor azt a szokásos úton kéne tenniük, mert az ilyen típusú különleges bánásmód növeli a pénzmosás kockázatát

Ciprus a bírálatok hatására átalakította vízumprogramját, így most már szigorúbb feltételekhez kötik azt. A jelentkezők hátterét sokkal mélyrehatóbban kivizsgálják, és csak az folyamodhat állampolgárságért, akinek már van schengeni vízuma.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>