Újabb európai nagybank lehet érintett offshore ügyekben

Az egyik legnagyobb svéd bank, a Swedbank is részese lehetett annak a sokmilliárd eurós pénzmosási ügynek, amelynek eddigi gyanúsítottja a dán Danske Bank volt. Arról is érkezett hír, hogy a francia bíróság adócsalás és pénzmosás miatt gigantikus, 4,5 milliárd euró büntetést szabott ki az UBS AG bankra, a legnagyobb svájci pénzintézetre.

Az SVT svéd tv csatorna jutott hozzá azokhoz a dokumentumokhoz, melyek szerint a Swedbanknál mintegy 4 milliárd eurónak megfelelő összeget mostak tisztára egy Észtországban működő leánycégén keresztül. Már korábban robbant a botrány, mi szerint a Danske Bank ügyleteit feltáró független vizsgálat arra jutott, hogy 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át a Danske Bank észtországi leányvállalatán, 15 ezer ügyfél számláin keresztül. A tranzakciók jelentős része gyanúsnak bizonyult, több tízmilliárd eurót moshattak tisztára az észtországi leányvállalaton keresztül. A piszkos pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjet köztársaságokból is érkeztek. A Danske Bank február közepén be is jelentette, hogy bezárja fiókjait Oroszországban és a balti államokban.

A Swedbank úgy került a képbe, hogy az SVT megszerezte a két bank ügyfelei között 2007 és 2015 között végrehajtott tranzakciókról szóló kimutatások egy részét, és a titkosított dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy a Danske Bank észtországi fiókján átfolyó mintegy 200 milliárd euróból csaknem 4 milliárdnyi a Swedbank észtországi leánycégétől utaltak el úgy, hogy a feladók és/vagy a címzettek fantomcégek voltak. A Swedbank a hír napvilágra kerülését követően 14 százalékos mínuszban zárt.

Korábban az UBS AG svájci nagybank neve került szégyenlistára offshore tevékenységek elősegítése és pénzmosás gyanúja miatt. A gyanú azonban nem gyanú többé, és egy francia bíróság 4,5 milliárd euró büntetést szabott ki az svájci bankra. Az összegből 3,7 milliárd euró a bírság, 800 millió euró pedig kártérítés a francia államnak. Az UBS közölte, hogy fellebbezni fog. Szakértők szerint a bírósági eljárás évekig elhúzódhat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>