Sírba vitt jelszavak

A bitcoinra szakosodott QuadrigaCX cég tulajdonosa Gerry Cotten állítólag meghalt és magával vitte a sírba azokat jelszavakat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az ügyfelek a pénzükhöz jussanak. Nem kevesebb, mint százhatvan millió euró fekszik kanadai befektetők számláin virtuális fizetőeszközben, de az ügyfelek egyelőre nem jutnak hozzá.

Kereken 115.000 befektető tartotta „pénzét” Bitcoinban, vagy Etherben a QuadrigaCX cég által vezetett virtuális valuta számlán, összesen 166 millió euró értékben. A cég alapítója és vezetője, a 30 éves Gerry Cotten állítólag még decemberben, Indiában meghalt, az özvegye azonban ezt csak január közepén jelezte az ügyfeleknek, tehát addig is érkeztek befizetések a számlákra.

Az özvegy a hatóságok rendelkezésére bocsátotta a halotti anyakönyvi kivonatot és egyúttal közölte, hogy kifizetéseket sajnos nem tudnak teljesíteni, mert az ehhez szükséges jelszót csak férje ismerte. Az asszony birtokában van az elhunyt férj laptopja, de a szükséges kódok híján sok mindent nem tud kezdeni vele. Jelenleg több biztonsági szakértő is próbálkozik a számítógép feltörésével, de egyelőre még csak a levelezést tudták megnyitni.

Cotten egyébként közismerten paranoiás és bizalmatlan volt, éppen ezért nem osztotta meg a jelszavakat senkivel; egyetlen egy cégtárssal és igazgatósági taggal sem. Biztonsági szakértők szerint ez igen szokatlan, és egyben felelőtlen; olyan, mintha több millió dollárnyi készpénzzel a zsebünkben sétálgatnánk nap mint nap. Ráadásul egy ilyen vezető könnyen válhat emberrablás vagy zsarolás áldozatává.

Az ügyfelek egyre nyugtalanabbak, és nem ok nélkül. A QuadrigaCX üzletei körül már korábban is voltak problémák, így most kérdéses, hogy valaha visszakapják -e a pénzüket? Nem zárható ki az sem, hogy ez a jelszó fellelése után sem történik meg. Elképzelhető ugyanis, hogy Cotten egy csaló volt, aki megrendezte a halálát és eltűnt a pénzzel.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>