Pénzmosás lövöldözős játékkal

A világ legnépszerűbb online videojátékát használják bűnözők pénzmosásra – figyelmeztetett nemrégiben több kiberbiztonsági cég. A fejlesztő szigorú fellépést ígér.

Több mint 2 millió felhasználóval a Fortnite nevű online lövöldözős játék jelenleg a világ legnépszerűbb számítógépes játéka. Üzletnek sem utolsó megoldásról van szó, hiszen a játék ingyenes ugyan, ám a játékosok az általuk irányított karakter felszerelésére és megerősítésére tavaly körülbelül 3 milliárd dollárt költöttek. A Fortnite-nak saját online boltja van. Itt azonban valódi pénzzel nem lehet vásárolni. Azt át kell előbb váltani a játék saját fizetőeszközére, az úgynevezett V-bucksra, majd azzal lehet fizetni.

Online bűnözők a játék óriási népszerűségét meglovagolva, a hatalmas mennyiségű játékos mögé bújva kezdtek el ügyeskedni. Alapvetően két módszerük van. Vagy meglévő Fortnitre fiókokat törnek fel és ellopják az ott talált V-bucksot, vagy lopott hitelkártya adatokkal veszik meg a virtuális fizetőeszközt. Az ebül szerzett V-bucksot aztán a dark weben valódi pénzért árulják, méghozzá a hivatalos árfolyamnál jóval olcsóbban, hogy legyen rá kereslet. A becslések szerint havonta legalább 5 ezer visszaélés történik a játék felhasználásával.

A Fortnite fejlesztője az Epic a hírek hallatán azt közölte, hogy rendkívül szigorúan veszik az ilyesmit és a lehető legnagyobb eréllyel csapnak le az ügyeskedőkre.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>