Öt bank tisztázta a nevét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi vizsgálata során öt magyarországi banknál talált hiányosságokat a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosításával, kezelésével és csökkentésével kapcsolatban.

Az érintett öt pénzintézet mostanra kijavította az MNB témavizsgálata által feltért hibákat. A jegybank az eljárásai során az öt bankra és két fióktelepre együttesen 158,2 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzéseket az MNB különböző időpontokban végezte. 2018. január 1-től kezdve a Citibank Europe Magyarországi Fióktelepét, a Gránit Bankot, az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepét, az MKB Bankot, az OTP Bankot, a Sberbankot valamint az UniCredit Bankot vizsgálták.

Az vizsgálat során az MNB hiányosságokat tárt fel a bankok pénzmosásgyanús esetekre vonatkozó bejelentési gyakorlatában. Jogsértő volt többek között az, hogy a pénzintézetek egy része nem megfelelően paraméterezte a pénzmosási kockázatot hordozó tranzakciókat jelző szűrőrendszert.

2022. első fél évében az MNB ellenőrizte, hogy a bankok a feltárt hiányosságokat kijavították-e, megvalósították-e az előírt intézkedéseket, illetve, hogy a módosításoknak köszönhetően képesek-e a tranzitszámla-kockázatok észlelésére és kiküszöbölésére. Az MNB értékelése szerint mind az öt érintett bank eleget tett a kötelezettségeinek és a hiányosságokat kijavították.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>