Oroszország adóparadicsomokkal erősít

Két adóparadicsomot alakítanak Oroszországban, mely ugyanolyan előnyöket kínálnak, mint a „klasszikus” offshore országok: minimális adóért cserébe maximális titoktartás jár. Közben a lett pénzügyminiszer is célkeresztbe került, mert keresztbe tett az orosz maffiának és a részben hozzájuk köthető üzleti köröknek a pénzmosási lehetőségeket szűkítő törvény elfogadtatásával.

Az oroszok maffia nem riad vissza, ha titkosszolgálati módszerekhez kell folyamodni. A helyi újságok szerint legutóbbi célpontjuk a lett pénzügyminiszer-asszonyt, Dana Reizniece-Ozola, aki ellen elég durva lejáratókampányt indítottak, azért, mert olyan törvényt vitt át a parlamenten, amely lényegesen korlátozza a pénzmosás lehetőségét Lettországban. És az bizony sokaknak fáj.

Lettországban 2014-ben vezették be az eurót. Ezen lépés előtt nem hivatalos becslések szerint 21 milliárd dollárnyi pénzt mostak tisztára az országban. Jelenleg arról megy a vita, hogy vajon a pénzügyi életben majdnem mindenható nemzeti bank elnök az orosz maffia ügynöke vagy áldozata.

A pénzügyminiszter arra törekszik, hogy csökkentse az orosz befolyást: elrendelte, hogy a likvidálásra ítélt, orosz befolyás alatt levő ABLV bankot az állam számolja fel. Ezzel több, mint 400 millió eurót veszíthetnek a bank mögött álló üzletemberek, akik jelentős részben az orosz maffia emberei. Állítólag.

Nemrégiben érkezett az hír az is, hogy hamarosan két orosz adóparadicsom nyílik. Az egyik a Russzkij szigeten lesz a távol-keleti Vlagyivosztokkal épp szemben, másik az Oktyabrszkij szigeten a kalinyingrádi körzetben. Ide úgy lehet bekerülni, hogy az érintett személy vagy cég évente 100 millió rubelt fektessen be Oroszországban. Ez nem túlságosan sok, hiszen a rubel folyamatosan veszít az értékéből – jelenleg mintegy 1,3 millió euró az elvárt befektetés nagysága.

Csakis külföldön bejegyzett cég reménykedhet abban, hogy befogadják az adóparadicsomba. Vagyis az oroszok maguk közvetlenül elvileg nem élvezhetik annak előnyeit. Pedig az orosz oligarchák közül sokan eddig is adóparadicsomokban tartották a pénzüket – külföldön. Erről a Panama-papírok-botrány során tudhattunk meg részleteket.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>