Kettő fel, kettő le, mi az? – Offshore feketelista

Ismét módosította az Európai Unió tanácsa az adózás szempontjából nem együttműködő országok listáját. Az EU-adóparadicsom feketelistájára azok az államok kerülnek fel, amelyek nem teljesítik a tanács által kialakított kritériumrendszert és nem lépnek fel megfelelően az adóelkerülés, adócsalás és a terrorizmus finanszírozása ellen. Ilyen követelmény például a transzparencia vagy adóügyi információcsere. A testület döntése alapján a listáról lekerült Kajmán-szigetek és Omán, Anguilla és Barbados pedig felkerült.

Az országok részletes és mélyreható vizsgálatot követően kerülnek fel a listára, vagy arról le. Anguilla és Barbados esetén is ez történt; a tanács úgy találta, hogy az adójogrendszereik működése nem biztosítja az adóügyi átláthatóságot és az információcserére vonatkozó nemzetközi elvárások is csorbát szenvednek arrafelé. Az, hogy egy ország mikor kerül le attól függ, hogy az EU irányelveit és javaslatait hajlandó -e alkalmazni és átültetni a saját jogrendjébe. Ezt is tüzetesen megvizsgálják, így ki is derült, hogy a Kajmán-szigetek 2020. szeptemberében módosította az EU által kifogásolt területeket (kollektív befektetési alapok szabályozása), így most már megfelel az elvárásoknak.

Omán esetén az volt a probléma, hogy nem ratifikálták az OECD multilaterális egyezményét a kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozóan, de mára ez megvalósult, tehát az automatikus információcserére vonatkozó jogszabályokat megalkották is életbe léptették. Ezen felül az ország minden szükséges lépést megtett ahhoz, hogy az adóügyi információcsere minden EU-s tagállam felé hatékonyan működjön. Jelenleg tizenkét állam szerepel a feketelistán: Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Seychelle-szigetek, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu.

A szürke listára azok az országok kerülnek, amelyek egyelőre nem felelnek meg az elvárásoknak, de vállalták, hogy a megfelelő lépéseket megteszik ennek érdekében. Most Bosznia-Hercegovina és Mongólia is lekerült a listáról, mert megkezdték az OECD kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozó multilaterális egyezményének ratifikálását. A tanács félévente frissíti a nem együttműködő országok fekete és szürke listáját.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>