Nőni fog az adóparadicsomokba fektetett vagyon

A BCG legfrissebb Global Wealth riportja szerint továbbra is Észak-Amerika a legvagyonosabb régió a világban és ott van a legmagasabb egy főre jutó vagyon is. Mindeközben az offshore országokban tartott vagyonok is egyre nőnek, tavaly ez nyolcezer milliárd dollárt tett ki, ebben a tanulmány szerint a szigorúbb adópolitikák ellenére is további bővülés várható.

A BCG legfrissebb tanulmánya mások mellett arra is rámutatott, hogy az egy főre jutó vagyont tekintve Észak-Amerika vezeti a mezőnyt 312 ezer dollárral, de az összvagyont tekintve is ez a leggazdagabb régió több mint 86 ezer milliárd dollárral. Észak-Amerika után Japán és Óceánia van a második helyen 179 ezer milliárd dollárral, Nyugat-Európa így csak a harmadik helyre fért fel 142 ezer milliárddal.

Az elemzés szerint tavaly 12 százalékkal, 202 ezer milliárd dollár közelébe nőtt a globális magánvagyon, ami 2,5-ször nagyobb, mint a világ GDP-je. A tavalyi vagyonnövekedés több mint duplája a 2016-ban látott 4 százalékos növekedésnek, amiben a tanulmány szerint egyértelműen szerepet játszott a tavalyi kedvező tőkepiaci környezet. Ezt bizonyítja, hogy a részvényekben és befektetési alapokban látott vagyonnövekedés az eddigi legnagyobb volt.

Az eszközosztályokat tekintve a globális vagyon mintegy 60 százaléka volt részvényekbe, befektetési alapokba, devizaügyletekbe, bankbetétbe és kötvényekbe fektetve, a fennmaradó 40 százalék pedig alacsony likviditású eszközökben, mint életbiztosítás, nyugdíjalap vagy nem tőzsdei cégekben volt.

A vizsgált vagyonszegmensek közül mindegyik nőni tudott dollárban mérve tavaly, de a legnagyobb vagyonkategóriák növekedési üteme volt a leglátványosabb. A milliomosok által birtokolt vagyon tavaly a globális vagyon közel felét adta, miközben 2012-ben ez az arány még 45 százalék alatt volt. Valamennyire minden vizsgált régióra igaz, hogy a nagyobb vagyonnal bírók körében jellemzőbbek a kockázatosabb befektetések, mint például a részvények.

A tanulmányból kiderül továbbá az is, hogy tavaly az offshore pénzek több mint 8 ezermilliárd dollárt tehettek ki világszinten, ami egy év alatt 6 százalékos növekedést jelent, tehát kisebb, mint amit az onshore vagyonnövekedésnél lehetett látni. A becslések szerint továbbra is Svájc a legnagyobb offshore paradicsom 2300 milliárd dollárnyi vagyonnal. Svájcot Hongkong, majd Szingapúr követi a sorban, előbbiben 1100, utóbbiban 900 milliárd dollárnyi offshore vagyont kezelhetnek. A világszinten látott szigorúbb adópolitikák ellenére is azt becslik az elemzők, hogy a következő öt évben tovább nő az adóparadicsomokba fektetett vagyon.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>