NINCS MIÉRT FÉLNI CIPRUSTÓL

A Világgazdaság (www.vg.hu) 2013. május 9-i számában a Crystal Worldwide-ot kérdezték a ciprusi eseményekről és az ott bejegyzett társaságok helyzetéről és jövőjéről.
Heteken át Ciprusra figyelt a világ: a szigetországban eddig sokak számára váratlan intézkedéseket vezettek be annak érdekében hogy a meggyengült pénzügyi szektort stabilizálják. Ugyanakkor szakértők szerint azok, akik Cipruson jegyeztek be vállalatot nyugodtak maradhatnak. A szakemberek azt várják, hogy a ciprusi kormány a cipruson bejegyzett társaságok külföldi befektetéseit továbbra sem vonja be a kialakult helyzet kezelésébe.
Mivel eddig sem volt kötelező helyi bankszámlával rendelkeznie a ciprusi cégeknek, így csak egyes meghatározott bankoknál elhelyezett 100.000 eurót meghaladó betéteket érintették az intézkedések. Mivel azonban már korábban is számítani lehetett rá, hogy hasonló események következnek, ezért a felkészültebb helyi szolgáltatók már hónapokkal ezelőtt tájékoztatták ügyfeleiket, hogy tartózkodjanak jelentősebb tőkefelhalmozástól ciprusi bankokban.
A szakértők azt valószínűsítik, hogy a külföldiektől is sok pénzt váró állam vezetői a befektetői környezet mielőbbi stabilizálásával megpróbálják erősíteni a befektetők bizalmát, annál is inkább, mivel a banki szféra várhatóan jó ideig nem fog pénzt termelni, arra pedig a mostani helyzetben kínosan ügyelniük kell, hogy az ország növelje a presztízsét.
A végrehajtott intézkedéseket követően azt kell megállapítani: változatlanul számos olyan szabályozási elem van érvényben, amely rendkívül vonzó befektetési környezetté teszi Ciprust. Ilyen például az, hogy a külföldről származó tőkejövedelmek továbbra is teljesen adómentesek, valamint az, hogy a ciprusi társaságok által külföldre fizetett jövedelmeket Cipruson semmilyen adó nem terheli.
Nyugodtan folytathatják üzleti tevékenységüket a Cipruson bejegyzett cégek – állítja Kiss Gábor, a Crystal Worldwide tanácsadója.
– Hogyan fogadták a ciprusi híreket a helyiek, illetve azok akik a szigetországban tartották a pénzüket vagy ottani vállalatuk van?
– Úgy gondolom, hogy a média jelentősen felnagyította a ciprusiak reakcióit a bevezetett korlátozásokkal kapcsolatban. Mivel abban az időszakban jómagam is Cipruson tartózkodtam, így személyesen tapasztaltam, hogy a tüntetések, melyeket itthon nagy jelentőségűnek állítottak be, valójában csak 20-30 fős „tömeget” mozgattak meg. Ugyanakkor a cégeket sem érték derült égből villámcsapásként az intézkedések, mert már régóta lehetett tudni, hogy a pénzügyi szektorban kiigazításra kell számítani, csak a módszer és a nagyságrend nem volt ismert. Erre mi is felhívtuk ügyfeleink figyelmét, akik ránk hallgatva már az intézkedések bevezetése előtt döntő részben biztonságosabb helyre csoportosították a befektetéseiket. Ezt annál is inkább megtehették, mivel a ciprusi törvények szerint még helyi számlával sem kell rendelkeznie az ott bejegyzett társaságoknak.
– Mire számíthatnak azok, akik Cipruson jegyeztették be a cégüket?
– Várakozásaink szerint Ciprus az ott bejegyzett cégek számára továbbra is a legnagyobb kedvezményeket fogja biztosítani. Bár tény, hogy a bankok működése és túlzott kockázatvállalása most bizalomvesztéshez vezetett, de a jelentős külföldi tőke beáramlása eddig sem a bankrendszernek, hanem sokkal inkább a kedvező adórendszernek volt köszönhető. Ebből kifolyólag nem valószínű, hogy Ciprus jelentősen meg kívánná változatni az ország eddig sikeresnek mondható adózási politikáját.
– Merné tehát ajánlani, hogy Cipruson alapítsanak most vállalatokat?
– Igen, véleményem szerint a nemzetközi adótervezésben Ciprus a jövőben is egyedülálló lehetőségeket tud biztosítani – különösen magyar szempontból. A társasági adó 10%-ról 12,5%-ra való emelésével a ciprusi adó mértéke jelenleg meghaladja a 10%-os magyar társasági adót, így Magyarországról már senki nem tekintheti Ciprust offshore helyszínnek. Ugyanakkor Cipruson az általános vállalkozási környezet továbbra is rendkívül kedvező a külföldi befektetők számára. A politikai döntéshozók, a hatóságok, ideértve az adóhatóságot is, illetve az üzleti szféra szereplőinek jól felfogott érdeke, hogy a Cipruson bejegyzett cégek számára a legnagyobb rugalmasságot és támogatást biztosítsák

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>