Nem csak adóelkerülés miatt vizsgálják az Apple-t

Aggályok merültek fel az Apple mobiltárca és applikáció szolgáltatásával kapcsolatban. Az Európai Bizottság azért indított vizsgálatot, hogy kiderítse, megfelelően alkalmazza e az Apple az Apple Pay mobilfizetési illetve az AppStore megoldását. Az eljárás az Európai Gazdasági Térség (EEA) országaira terjed ki.

Az agresszív adóelkerülési struktúra után az új vizsgálat során azt szeretné felfedni az Európai Bizttoság, hogy az Apple milyen feltételekkel biztosítja az Apple Pay szolgáltatását a kereskedők számára az iPhone és az iPad készülékek használatakor. Felmerült az is, hogy az Apple korlátozhatja, sőt, akár le is tilthatja az NFC „tap and go” funkcióját iOS-ben, de némi aggodalomra ad okot, hogy ehhez a lehetőséghez csak az Apple Pay-nek van hozzáférése.

Margrethe Vestager versenyügyi EU-biztos szerint az EU kiemelten támogat minden innovatív mobilfizetési megoldást, de mivel ezek minden esetben érintik a versenyképességet is, ezért kell az Apple gyakorlatát versenyügyi szempontból alaposan áttekinteni. Az előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy az Apple feltételei és gyakorlata az Apple Pay kapcsán versenytorzító hatásúak lehetnek, ezért veszik alaposabban górcső alá a szolgáltatást.

A Biztottság ezzel párhuzamosan az AppStore háza táján is vizsgálódik. Ebben az esetben felmerült a gyanú, hogy az ide felkerülő alkalmazások esetén olyan feltételeket szab a gigavállalat, melyek hátrányba hozzák a külső fejlesztőket. Egy hasonló ügy egyébként már zajlik az Apple esetében, ezt a Spotify kezdeményezte, de közben csatlakozott hozzá a Kobo (e-könyv platform) is, akik szintén számos, őket hátrányosan megkülönböztető feltételt kifogásolnak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>