Nagy-Britannia nem akar orosz pénzmosoda lenni

A brit parlament alsóházának külügyi bizottsága átfogó elemzést készített, mely szerint befolyásos orosz állampolgárok korrupciós ügyletekből származó pénzeket mosnak tisztára a londoni ingatlanpiacon. A Transparency International korábbi vizsgálata is alátámasztja a szakértői elemzést.

A bizottság szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az, hogy a kormány eltűri a hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos tisztára mosását a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül. A szakértők minimum egymilliárd fontra (több mint 360 milliárd forintra) becsülték a havonta, nagyrészt Londonban tisztára mosott korrupciós pénzek értékét. Szerintük ennek közel a fele Oroszországból érkezik.

A Transparency International (TI) korábban 176 olyan nagy értékű luxusingatlant azonosított Nagy-Britanniában, amelyeket tulajdonosaik kétes eredetű pénzekből vásároltak. A becslések szerint az ingatlanok a piaci összértéke 4,4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint), és több mint a 20 százalékuk orosz személyekhez köthető. Az alsóházi bizottság szerint azonban valószínűleg ez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen a becslések csak a szabad hozzáférésű forrásokból beszerezhető adatokra épülnek. A jelentés szerint ez a vagyon bármikor a befolyásos oroszok rendelkezésre áll.

A külügyi bizottság szerint ez a gyakorlat árt Nagy-Britannia szövetségeseinek, de a brit külpolitika nemzetközi megítélésének sem tesz jót, sőt, aláaknázza az ország hatékony érdekérvényesítését. Az alsóházi testület emiatt felszólította a brit kormányt, hogy lépjen fel azok ellen akiknek a tevékenysége a Kremlhez köthető és szankcionálja a kétes ügyleteket. A brit kabinet egyébként már bejelentett terveket a pénzmosás elleni fellépés erősítésére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a jelentésről azt mondta, hogy ezután más külföldi befektetőknek is hasonló fenyegetéssel kell majd szembenézniük Nagy-Britanniában, mint az oroszoknak, vagyis szerinte bármely ország befektetői olyan helyzetben találhatják magukat, amelyben beruházásaikat „piszkos pénznek” minősítik. Szerinte a jelentés nem más a britek részéről, mint „oroszfóbia” megtestesülése.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>