Milliárdos adóelkerülések

A Credas Technologies kutatása szerint az európai országok közül az Egyesült Királyságban a legmagasabb az offshore vagyon aránya, de GDP arányosan nem itt van a legnagyobb gond. Luxemburg, Ciprus, Írország és Málta is milliárdokat bukik a kieső bevételek miatt.

A becslések szerint az Egyesült Királyság állampolgárai 845,5 milliárd font offshore vagyonnal rendelkeznek, ami messze a legmagasabb Európában. Ebben Írország áll a második helyen áll 431,6 milliárd fonttal. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság 19,2 milliárd fonttól esik el az offshore tevékenységek miatt, amivel magasan első helyen áll Európában. Ez az igen jelentős 19,2 milliárd font az Egyesült Királyság teljes GDP-jének „mindössze” 0,92 százalékának felel meg, ami nem is tűnik soknak, hiszen van olyan ország, ahol jóval 10% felett van az arány.

Luxemburgban a teljes offshore vagyon értéke 339,2 milliárd font, melynek következtében az ország 7,8 milliárdnyi adóbevételtől esik el. Ez az összeg Luxemburg GDP-jének 14,03 százaléka, ami több, mint sokkoló. A képzeletbeli GDP-dobogó második fokára Ciprus állhat fel; itt 845,2 millió font adóbevételtől esik el az ország, ami a GDP 4,55 százalékának felel meg. A harmadik helyen Írország (3,22%), Málta (2,71%) és végül az Egyesült Királyság áll.

A kutatás szerint Romániában a legelenyészőbb az offshore tevékenységhez köthető adóbevételkiesés. Az offshore vagyonból származó 8,8 millió font adóbevétel-kiesés az ország GDP-jének mindössze 0,005 százalékát jelenti, de Litvánia (0,02%) és Bulgária (0,02%) szintén a legalacsonyabbak közé tartozik. A szakemberek szerint az ukrajnai konfliktus irányította a figyelmet a szupergazdagok pénzügyi tevékenységeire. Tévedés persze azt gondolni, hogy minden offshore vagyon illegális, de tény, a pénzmosást sok esetben megkönnyíti.

——-
photo credit: Adrian Scottow

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>