Megreformálják a dubaji cégalapítást?

Az Egyesült Arab Emírségek még csak 50 éves, de a döntéshozók szerint itt az ideje egy alapos reformnak. A dubaji cégalapítás mellett a legfontosabb változások inkább a nőket és a háztartási alkalmazottakat érintik, de az álhírek ellen is határozottabban szeretnének fellépni, ezen felül a személyes adatok szigorúbb védelmére és szerzői jogi szabályokra is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

A már jóváhagyott csomag több mint 40 törvényt tartalmaz, a teljesen újak mellett számos módosítást is tartalmaz. A frissített büntető törvénykönyv megerősíti a nők és a háztartási alkalmazottak védelmét. Fontos változás, hogy a csomag dekriminalizálja a házasságon kívüli kapcsolatokat, tehát a jogszabálycsomag 2022. január 2-es hatályba lépét követően a házasságon kívül született gyerekeket is el kell ismerni vagy úgy, hogy a felek házasságra lépnek, vagy akár az anya vagy az apa is megteheti ezt. A szexuális erőszakot is szigorúbban fogják büntetni.

A reform értelmében már nincs szükségük kereskedelmi engedélyekre azoknak, akik védjegyet kívánnak bejegyeztetni. A kis- és középvállalkozások például az expókon, a kiállításokon való részvétel idejére ideiglenes védjegyoltalomban részesülnek. A módosítás értelmében a digitális aláírásokat is elfogadják, ugyanúgy, mint a kézzel írottat, tehát nem lesz többé tanúra szükség minden egyes tranzakcióhoz. A pletykák és álhírek terjesztésérét is szigorúan büntetni fogják, valamint az elektronikus csalásra és a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályok is szigorodnak. Tilos lesz például mások személyes adatait a hozzájárulásuk nélkül kiadni.

A befektetőknek és vállalkozásoknak az új szabályok értelében lehetősége lesz a dubaji cégalapításra onshore keretek között és teljeskörű tulajdonlására, szinte bármelyik szektorban. Új szabály tiltja a kriptovaluták és gyógyszerek nem hivatalos platformon történő online értékesítését is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>