Málta lekerült a szürkelistáról

Lekerült Málta Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) szürkelistájáról. Erről titkos szavazással döntöttek június közepén, a FATF a plenáris ülésén Németországban. A szavazáson 37 joghatóság és két regionális szervezet – az Európai Bizottság és az Öböl-menti Együttműködési Tanács – vett részt.

Málta miniszterelnöke, Robert Abela elmondta, hogy a szigetország továbbra is elkötelezett a FATF által javasolt és egyeztetett reformok mellett. Hozzátette, hogy Málta hírnevét nagyban rontotta az, hogy felkerült annak idején a szürkelistára, ami a sorozatos hibás kormányzati döntések miatt történt. A végeredmény az lett, hogy olyan vizsgálatnak vetették alá a máltaiakat, mint még soha.

Ez év februárjában a FATF azt közölte, hogy Málta lényegében befejezte a hiányosságok pótlására irányuló cselekvési tervét, ami indokolttá tett egy helyszíni látogatást, hogy személyesen győződhessen meg a testület arról, hogy a reformokat valóban végrehajtották-e. A FATF és a Moneyval képviselői 2022 áprilisban tartották meg a helyszíni szemlét és úgy találták, hogy az ország teljesítette a vállalásait.

Málta eltávolításával most már egyetlen EU-s tagállam sincs sem a fekete, sem a szürke listán; az egyetlen ott lévő európai ország Albánia. A listán jelenleg már csak karibi államok és fejlődő országok találhatók.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>