Ex-elnök rács mögött

Tizenegy év börtönt kapott Abdulla Jamín, a Maldív-szigetek volt elnöke, pénzmosás, illetve kenőpénz elfogadása miatt. Ezen felül a törvényszék ötmillió dollár (1,9 milliárd forint) pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte.

A bíróság szerint bebizonyosodott, hogy Jamín kenőpénzt fogadott el egy kormányzati tulajdonban lévő sziget haszonbérbe adásáért. Az ex-elnök 2013 és 2018 között irányította a drága turisztikai célpontnak számító szigetcsoportot, azonban elveszítette a választást a jelenleg is hivatalban lévő Ibrahim Mohamed Szolih elnökkel szemben. A korábbi elnököt már hivatali idejében is korrupcióval, a média elhallgattatásával és politikai ellenfeleinek üldözésével vádolták, de csak ennek lejárta után, 2019-ben ítélték el egy hasonló korrupciós ügyben. Ekkor öt évet kapott pénzmosás miatt.

Érdekes csavar a történetben, hogy 2021-ben a Maldív-szigetek legfelsőbb bírósága semmissé nyilvánította az ítéletet, arra hivatkozva, hogy az eredeti tárgyalás során használt bizonyíték ellentmondásos volt, és nem támasztotta alá minden kétséget kizáróan, hogy Jamín egymillió dollár (320 millió forint) értékű közpénzt sikkasztott el magáncélra. Ezúttal azonban úgy tűnik, nincs kibúvó, ki kell fizetnie a súlyos milliókat és még börtönbe is kell vonulnia.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>