Magyar csodafegyver az adóelkerülés ellen?

Július 1-jétől elindult a gazdaságfehérítés újabb eszköze, az online számlázás, amelynek köszönhetően a Pénzügyminisztérium szerint 2018-ra akár 10 százalék alá is eshet az adóelkerülés.

Az online számlázási kötelezettség, vagyis a legújabb gazdaságfehérítő eszköz védi az államkassza bevételeit és jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is. A magyar kormány, illetve a Pénzügyminisztérium azt várja, hogy a lépésnek köszönhetően már 2018-ban 10 százalék alá csökkenhet az adócsalás.

A szakemberek szerint azonban a cégek egy része nincs felkészülve a július elsejétől életbe lépő online számlázásra. Számos vállalat még nem kötötte össze a számlázórendszerét a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), és gyakran a szükséges fejlesztéseket sem végezték el. A Deloitte szakembere egy interjúban azt mondta, hogy online számlázás bevezetése egy előremutató és fontos mozzanat a gazdaság fehérítése érdekében, ám a felkészülési idő rövidsége számos olyan meghatározó cégnek is problémát okoz, amely a jogszabályoknak megfelelően igyekszik eljárni.

Az új szabály szerint július 1-jétől a belföldi adózók közötti ügyletekről kiállított, legalább 100 ezer forint összegű általános forgalmi adót tartalmazó számlákról elektronikus úton adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Számlázó programmal történő számlázás esetén (pl. szamlazz.hu) a számlázó program automatikusan, emberi beavatkozás nélkül, rögtön továbbítja a számlaadatokat a NAV-hoz. Az adatszolgáltatást azok sem ússzák meg, akik számlatömböt alkalmaznak, nekik egy erre dedikált weblapon kell rögzíteniük az adatokat.

A kormány a vállalkozóknak ingyen biztosítja a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű online számlázó programját is, amely az adatszolgáltatáson túl számos egyéb szolgáltatást is nyújt használóinak, vagyis leginkább a KKV-knak. A várakozások szerint az online rendszer csökkenti a bürokráciát és az adminisztrációt, ezzel pedig, és időt takarít meg a felhasználóknak.

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint hazánkban fele akkora volt 2015-ben az adóelkerülés, mint a régió országaiban. Magyarországon az adórés 13,7 százalék, addig a régiós átlag 25,5 százalék. Az online számlázás bevezetésével 2018-ra akár 10 százalék alá is csökkenhet hazánkban az adóelkerülés mértéke, legalábbis Varga Mihály minisztériuma ebben bízik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>