Leeshet Svájc „kripto-koronája”

Két, a svájci „kripto-völgyben” működő bank is beszüntette a digitális fizetőeszközzel kapcsolatos projektjeit a közelmúltban az országban. A lépés megkongatta a vészharangokat és a döntéshozók most elkezdhetik törni a fejüket, hogy hogyan akadályozzák meg a pici, de eddig virágzó virtuális pénzpiac további hanyatlását.

A svájci Zugban található a híres „kripto-völgy”, mely az amerikai Szilícium-völgyhöz hasonló terület, csak ez ez kriptopénz és blokklánc startupok gyűjtőhelye. A völgy több mint 200 digitalizált pénzügyi szolgáltatónak ad otthont, és az iparág fejlődését az alacsony adók és a megengedő a szabályozói környezet is támogatja.

Ez utóbbinak köszönhető, hogy svájc az ICO (Initial Coin Offering) tranzakciók egyik fellegvára lett, de most feltűntek az offshore riválisok. Úgy tűnik, hogy Liechtenstein, Gibraltár és a Kajmán-szigetek vonzóbb célponttá válhat. Az ICO egyébként a közösségi finanszírozás egy szabályozatlan, alternatív formája, amely olyan új, digitális kriptovalutákon alapul, amelyek a hagyományos fizetőrendszeren kívül működhetnek. Nemrégen robbant be a köztudatba, hogy a start-upok fő tőkeforrása lehessen.

A svájci központi bank (SNB) rugalmatlan hozzáállása azonban keresztül húzhatja a számításokat, ugyanis a svájci bankrendszerhez hozzáférni továbbra sem egyszerű. Az SNB aggódik, hogy az ICO-val rendelkező cégek megsérthetik a pénzmosás elleni törvényeket, mert sokan nem ellenőrzik megfelelően a befektetőiket. A legnagyobb nemzetközi befektetési bankok is osztják ezt az aggodalmat. Eleve csak néhány a svájci bank ment bele abba, hogy velük kriptopénzzel operáló vállalkozások üzletelhessenek, ez pedig megnehezíti az ilyen projektek meghonosítását, ráadásul az egykori támogatók is kihátrálnak ki a kriptó-vállalkozások mögül.

A friss hírek szerint két bank is úgy döntött, hogy a jövőben nem folytatnak kriptovaluta ügyleteket és az összes ilyen projektet megszüntetik. Ez indította be a „kripto-exodust”, amivel az országnak most szembe kell néznie. Az ok az, hogy más országokban, például Gibraltárban vagy Leichteinstenben sokkal könnyebb a tradicionális banki szolgáltatásokhoz hozzáférni, vagyis egyszerűbben jutnak hozzá a pénzükhöz.

Már csak az kérdés, hogy Svájc hajlandó lesz-e engedni a szigorból annak érdekében, hogy megőrizhesse kripto-paradicsom státuszát.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>