Kis lépések a pénzmosás és az offshore cégek ellen

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem folyamatos téma az EU-ban, de a szomorú bécsi események miatt újra előtérbe került a kérdés. Az EU-s pénzügyminiszterek pár nappal a terrortámadás után már a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelemről vitáztak.

Az EU bizonyos felügyeleti jogokat egy központi hatóságra bízna, ami hatékonyabbá teheti a terrorcselekmények szövevényes kapcsolatrendszereinek felderítését. Az elkövető, vagy elkövetők anyagi hátterének a feltérképezése rendkívül bonyolult. A cél az, hogy ne csak a merénylet előkészítésére, hanem arra is fény derüljön, hogy kik és milyen segítséget adtak a bűncselekmények elkövetéséhez.

A 2015-16-os terrorhullám után számos ezzel kapcsolatos jogszabály született, de a technológia fejlődése és az egyre szofisztikáltabb módszerek miatt ezeket rendszeresen felül kell vizsgálni. További probléma, hogy az EU-ban rendkívül lassú a döntéshozatali folyamat. A 2016 elején megszavazott ötödik pénzmosás elleni irányelv például csak 2018-ban lépett hatályba, tehát eleve 2 éves csúszásról beszélünk.

Akkor az alábbi szigorítások léptek életbe:

– A kiemelt kockázatot jelentő harmadik országokkal kapcsolatos ellenőrzéseket szigorították.

– Intézkedéseket hoztak az előre fizetett kártyákhoz és a virtuális fizetőeszközökhöz kötődő kockázatok kezelésére.

– A nemzeti pénzügyi információs egységek közötti együttműködést javították.

– A pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó felügyeleti hatóságok és az Európai Központi Bank közötti együttműködést és információcserét szintén magasabb szintre emelték.

A technológiai innovációk, például a virtuális fizetőeszközök elterjedése nagyban nehezíti terrorizmus elleni harcot, valamint a terrorszervezetek is globalizálódtak, tehát kvázi bárhol a világon működhetnek sejtek, így sokkal kifinomultabb hírszerzési eszközökre van szükség, mint néhány évvel ezelőtt. Az EB éppen ezért azt tervezi, hogy 2021-ben újraszabályozzák ezt a területet. A tervek között szerepel egy olyan hatóság létrehozása, amely közvetlen felügyelettel rendelkezik a nagy kockázatú magánszemélyek, vállalkozások, szervezetek felett. Olaf Scholz német szövetségi pénzügyminiszter és alkancellár szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem a német elnökség kiemelt prioritása.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>