Jön az arab kriptovaluta

Közös kriptovalutát fejleszt Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. A két ország szoros együttműködésével zajló fejlesztés célja egy olyan modern fizetőeszköz megalkotása, amelyik megkönnyíti az egymás közti pénzmozgást.

A két arab állam a Föld leggazdagabb országai közé tartozik. A közös kriptopénz megalkotásával azt is megvizsgálnák, hogyan hat a pénzügyi politikájukra, ha államilag ellenőrzött digitális pénzt alkalmaznának fizetőeszközként? Szaúd-Arábia és az Arab Emírségek egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát az elmúlt időszakban. Ennek a közeledésnek a része a mostani projekt is. Az új kriptopénzt arra szánják, hogy megkönnyítsék a határokon átnyúló banki tranzakciókat. Azt, hogy az új digitális fizetőeszköz az egyszerű állampolgárok számára is elérhető lesz-e, ma még nem tudni.

„Ezt a határon átívelő digitális pénzt szigorúan arra szánjuk majd, hogy egy kísérleti fázisban a bankok tesztelni tudják a blockchain-technológia következményeit, valamint hogy megkönnyítsük a határon keresztüli utalásokat. A virtuális pénz a központi bankok és a többi résztvevő bank közös adatbázisát fogja használni. Az a célja, hogy biztosítsa a vásárlói érdekeket, megágyazzon a technológiai szabványoknak, és feltárja a kiberbiztonsági kockázatokat. A projekt emellett segít megérteni, hogy milyen hatása van egy központi valutának a pénzügyi politikára.” – olvasható a két ország közös nyilatkozatában.

A mostani kezdeményezés egyébként nem az első állami kriptopénz fejlesztés, hiszen korábban Venezuela is hasonló munkába kezdett, hogy kikerülje a gazdaságát sújtó pénzügyi szankciókat. A kör a jövőben tovább bővülhet. Oroszország például bejelentette, hogy Brazíliával, Indiával, Kínával és az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaival közösen szeretne tárgyalni egy közös kriptopénz bevezetésének lehetőségéről.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>