Így harcol a pénzmosás ellen Málta

A pénzmosás elleni küzdelem és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása kulcsfontosságú kérdés a globális pénzügyi ökoszisztéma stabilitásának szempontjából. Ez a törekvés talán Európában a kifejezettebb, ahol számos, igen súlyos pénzmosási esetet jelentettek az elmúlt években.

A pénzmosás egy olyan globális probléma, éppen ezért összehangolt megközelítést és együttműködő hozzáállást igényel a kezelése. A koronavírus sem állíthatja meg ezt a folyamatot. Máltában például egészen komolyan veszik a témát. 2018-ban az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) kiemelte azokat a területeket, ahol erősíteni kellett a pénzmosás elleni intézkedéseket, felügyeletet és szankciókat. A Moneyval, a testület, amely felügyeli, hogy tagjai megfelelnek-e a nemzetközi pénzmosás elleni normáknak is számos ajánlást fogalmazott meg.

Máltában a FIAU (Pénzügyi Hírszerzési Egység) létrehozásával sok minden megváltozott. A szervezet feladata a gyanús pénzmozgások, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának gyanújáról szóló bejelentések elemzése, a rendőrséggel együttműködve. A FIAU számos pénzügyi és nem pénzügyi szolgáltató céget és szakembert felügyel és figyel, és pénzbírság és egyéb szankciók kiszabására is jogosult. A FIAU 2002-ben mindössze három tisztviselővel kezdte meg működését, ma a jelentős beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően 75 munkavállalóval büszkélkedhet. A szervezet a halad a korral, modern elemző szoftvereket és mesterséges intelligenciát is használnak a hatékony kockázatértékelési érdekében.

Mi sem mutatja jobban a FIAU-hoz hasonló felügyeleti szervek létjogosultságát, hogy tavaly már 2778 gyanús tranzakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett be, ami 157%-os növekedést jelent 2018-hoz képest. A FIAU, bár önálló egységként funkcionál, szorosan együttműködik a hatóságokkal, úgy mint a Máltai Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság és a Máltai Szerencsejáték Hatóság.

A pénzügyi bűncselekmények elleni küzdelemben folytatott nemzetközi együttműködés szintén döntő jelentőséggel bír. A FIAU proaktív módon megosztja az információkat nemzetközi szervezetekkel és ezeknek az úgynevezett “spontán hírszerzési jelentések”, száma kétszeresére emelkedett 2018-ban (1548) az előző évhez képest (749). A hatóság tavaly mintegy 4 millió euró összegű bírságot szabott ki, ami közel 700-szoros növekedést jelent 2017-hez képest. 2017-ben a bírságok összege 61 145 euró volt, 2018-ban pedig 996 180.

Nem könnyű, de a jelenlegi helyzetben is folytatni kell, lehetőség szerint online módszerekkel, a pénzmosás elleni harcot. Málta, akárcsak sok más ország, kvázi bezárt. A bíróságok zárva vannak, munkavállalók nagy része otthonában izolálta magát. A kormányok az emberéletek megmentésére, a görbe ellaposítására és a negatív gazdasági hatások enyhítésére koncentrálnak. A helyzet ellenére fontos, hogy a járvány idején se maradjon tere a pénzmosásnak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>