Szabályozott lesz az európai kriptopiac

Megszületett a MiCA, a kriptoeszközök EU-s szabályozásáról szóló rendelet. A rendelkezés hiánypótló, hiszen az EU eddig még nem alakított ki egységes szabályozási keretet a kriptoeszközökre, a kriptoeszköz-kibocsátókra és a kriptoeszköz-szolgáltatókra sem. Igaz, hogy néhány tagállam már rendelkezett a kriptoeszközökre vonatkozó jogszabályokkal, uniós szintű szabályozási keret viszont eddig még nem létezett.

A megállapodás értelmében a kriptoeszköz-szolgáltatóknak engedéllyel kell rendelkezniük ahhoz, hogy az EU-n belül működhessenek. A rendelet az úgynevezett „stabil kriptopénzekre”, a kereskedési helyszínekre és a kriptoeszközöket kezelőkre vonatkozik. A szabályozással a cél egyrészt az, hogy védje a befektetőket, másrészt pedig, hogy elősegítse a pénzügyi stabilitás megőrzését, és növelje a kriptoeszköz-ágazat vonzerejét.

A kriptoeszközökkel történő visszaéléseket főleg a terület a szabályozatlansága okozza. Mivel az ágazat dinamikusan fejlődik, sürgetővé vált az uniós szintű szabályozás. A MiCA-rendelet nagyobb védelmet biztosít majd az ilyen eszközökbe befektető európaiak számára, és megelőzi a velük való visszaélést, miközben az ígéret szerint innovációbarát is lesz.

A kriptopiac kapcsán gyakran hangzik el bírálatként, hogy hatalmas a karbonlábnyoma, hiszen maga a bányászat rettenetesen energiaigényes folyamat. A rendelet erre is megoldást nyújt: a kriptopiac szereplőinek információkat kell majd nyújtaniuk az eszközök környezeti és éghajlati lábnyomára vonatkozóan és jelentést is kell készíteni erről.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>