Digitális adóval az offshore trükkök ellen?

Nem csak az EU, hanem az OECD is zászlajára tűzte az adóelkerülés elleni küzdelmet és ennek értelmében új programot is hirdetett. A cél a globális adórendszer méltányos és igazságos átalakítása, amit egy két pilléres koncepció keretében képzel el a szervezet.

A program első pillére a már sokat emlegetett digitális adó. Úgy tűnik azonban, hogy ennek a közös megegyezésen alapuló kialakítása egyre inkább elérhetetlennek tűnik. Ez nagyrészt a tervezet legaktívabb bírálójának, az Egyesült Államoknak köszönhető, Amerika ugyanis már többször hangoztatta, hogy az adó diszkriminatív, mert csak amerikai multikat érint.

Az OECD új programjának második pillére, az úgynevezett globális adóalap-erodálás elleni („Global Anti-Base Erosion, GloBE”) javaslat. Ez az egyes országok belső jogainak eltéréseiből, illetve a kétoldalú adóegyezmények kedvezményeiből adódó méltánytalan adóelőny megvonását szeretné elérni egy előre meghatározott minimális adóteher előírásával.

A Covid-19 okozta gazdasági válság miatt is igencsak sürgető lenne, hogy pont kerüljön a digitális adózás ügyének végére, mert az Európai Bizottság javaslata szerint a járvány okozta lassulás kezelésére az EU új, saját források beszedését irányozná elő, amelyeket az OECD szintjén kidolgozott két pillér alapján vezetne be. Az Egyesült Államok azonban jelezte, hogy az idén novemberben esedékes választások és a járványhelyzet miatt ezzel a kérdéssel nem fognak érdemben foglalkozni 2020-ban (annak ellenére, hogy a második pillér ellen nem emeltek eddig kifogást.)

A minimum adóterhelés megvalósítására az OECD négy módszert, valamint az egyes országok vonatkozó rendeleteinek koordinálását javasolja. Lássuk mik is ezek!

Income inclusion rule”: a vállalkozások azon külföldi jövedelmeit, amelyek a minimumnál kisebb adóterhelésnek voltak kitéve a forrásországukban, be kellene számítani a vállalkozások belföldi adóalapjába.

Switch-over clause”: A külföldi jövedelmek adóegyezmények által előírt mentesítése helyett a külföldi jövedelmek után külföldön megfizetett adó beszámítására kerülne sor, amennyiben ezek a jövedelmek nem voltak kitéve a minimum adóterhelést elérő adóztatásnak a forrásországban.

Undertaxed payment rule”: Forrásadó kivetésével, vagy egyébként levonható kifizetések levonásának megtagadásával adna lehetőséget a minimum adóterhelés elérésére a forrásországokban.

Subject to tax rule”: A fenti szabály kiegészítéseként, a jövedelem szerzője csak akkor lenne jogosult a vonatkozó adóegyezmény kedvezményeire, ha az adott jövedelem adóterhelése a forrásországban elérte az előírt minimumot.

Amíg Amerika késlekedik, félő, hogy az egyéni megoldások (több EU-s ország már bevezette a saját digitális adóját) további konfliktust és érdekellentétet fognak szülni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>