Digitális adót vezetnek be az osztrákok

Franciaország és Olaszország után Ausztria is bevezeti a digitális adót. Az 5 százalékos adókulcs első körben az online hirdetésekre és vállalatokra, (Facebook, Google), fog vonatkozni.

Európában már jó ideje felmerült a tech vállalatok megsarcolása. Az Európai Bizottság javaslata értelmében a digitális cégeknek ott is adózniuk kellene, ahol a nyereségük keletkezik, nem csak ott, ahol a központjuk van. Az OECD is egy ilyen egyezményen dolgozik. Egyelőre azonban még nem történt konkrét EU-s vagy globális-szintű lépés, viszont egyre több ország fontolgatja, hogy bevezeti az adóztatást, mert megunták, hogy az EU-ra várjanak.

Annál is inkább, mert idén márciusban lekerült a napirendről a közösségi szintű digitális adó kérdése. Az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei azért döntöttek így, mert a vállalatok megadóztatását egyenlőtlenségek jellemzik. Egy „hagyományos” nagyvállalatra kivetett adó mértéke sokkal magasabb, mint egy amennyit egy digitálisnak kell kicsengetnie.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint ezt a nagy különbséget semmi nem indokolja, ezért döntöttek a bevezetés mellett. Hartwig Löger osztrák pénzügyminiszter hozzátette, hogy „Amit az Európai Unió nem ér el, azt Ausztria igen”, vagyis nemzeti megoldást találtak a digitális társaságok tisztességes megadóztatására.

Az internetes lakásmegosztó platformok (pl. Airbnb) sem ússzák meg. Az ő esetükben 2020-tól bevezetik a tájékoztatási kötelezettséget. Ezek a lakáskiadó platformok névtelen védelmet biztosítanak a magánbérlőknek, s ezáltal hozzájárulnak az adózási kötelezettségek elkerüléséhez. Az egyenlőtlenségnek azonban most vége Ausztriában.

További változás, hogy az osztrákok az áfakötelezettséget kiterjesztik a digitális kereskedelmi platformokra, így az Európai Unión kívüli országból származó csomagok után minden esetben áfát kellene fizetni. Erre eddig csak a 22 eurósnál értékesebb küldemények esetében volt szükség. Az új rendelkezéstől Ausztria mintegy évi 200 millió eurós plusz adóbevételt remél, amiből legalább 15 millió eurót az osztrák médiapiac erősítésére és digitalizálására akarnak fordítani.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>