Célállomás: Oroszlánváros

Szingapúr az egyenlítői éghajlaton fekszik, 5.350.000 lakossal és 4 hivatalos nyelvvel rendelkezik. A különleges körülmények mellett Szingapúr a világ egyik legszervezettebb állama és legfontosabb pénzügyi központja, ahol meghökkentően alacsony bűnözés, és az egyik legmagasabb az egy főre jutó GDP.

Első helyezett. A városállam tagja a Világkereskedelmi Szervezetnek, a Brit Nemzetközösségnek, továbbá a legnagyobb Délkelet-ázsiai és óceániai gazdasági szövetségeknek. Szingapúrt gyakran adóparadicsomként emlegetik, ugyanis a városállam egyedülálló adózási és pénzügyi környezetet biztosít a helyi cégek számára. A Világbank 2013-as jelentése alapján Szingapúr várja a legkedvezőbb feltételekkel a vállalkozó kedvű cégalapítókat. A tanulmány figyelembe veszi nemcsak az adózási szempontokat, hanem a hivatali ügyintézés egyszerűségét és jogbiztonságot is.

Befektetők védelme. Szingapúr a nyitott gazdaság egyik legkiemelkedőbb példája, a jövedelmek és tőke szabad áramlása jellemzi, továbbá nincs korlátozás a külföldiek befektetéseire sem. Az Oroszlánváros a megkötött nemzetközi befektető védelmi megállapodások tekintetében is az élen jár. Már Magyarországgal is kötöttek ilyen jellegű megállapodást, vagyis a magyarok Szingapúrban elhelyezett megtakarításai fokozott, állami szinten biztosított védelmet élveznek. Az ország bankrendszerének bemutatása helyett elegendő csak példaként említeni, hogy olyan nagynevű nemzetközi bankok központja található itt, mint az HSBC, az OCBC és a DBS.

Cégformák. A leggyakoribb cégforma a korlátolt felelősségű társaság, az ún. Private Limited és az Exempt Private Limited. Az utóbbi kategóriába tartozó cégekre adminisztratív könnyítések is vonatkoznak (pl.: nem kell könyvvizsgáltatni a beszámolójukat). A társaság csak akkor lehet Exempt Private Limited, ha részvényesei között csak magánszemélyek vannak és számuk nem haladja meg a 20 főt. A szingapúri cégek esetében kötelező egy helyi igazgató, cégtitkár és iroda. A társaság részvényes bárki (akár egy másik cég is) lehet, továbbá nincs előírás a minimális alaptőkére.

Adózás. Szingapúrban a társasági adó mértéke 17%, azonban két megkötéssel a cég jövedelme teljes mértékben adómentesnek minősül. Az egyik feltétel, hogy a jövedelem ne Szingapúrból, hanem kizárólag külföldről származzon. Tehát ha külföldi a cég vevője, akkor adómentesnek minősül a külföldi féltől származó jövedelem. A másik feltétel pedig, hogy a külföldről származó jövedelem ne érkezzen be Szingapúrba. Ez utóbbi feltétel legegyszerűbben úgy teljesíthető, ha a vállalkozás nyeresége egy külföldi bankszámlára kerül. Ha netalán mégis Szingapúrba érkezne a jövedelem, akkor sem kell magas adóteherre számítani, ugyanis a cég működésének első három évében az említett 17%-os társaság adó helyett meghatározott jövedelemszintig 0% és 8,5% az alkalmazandó adó mértéke. A bemutatott adómentességen kívül fontos azt is kiemelni, hogy Szingapúr több mint 70 országgal kötött egyezményt a kettős adóztatást elkerüléséről. Emiatt gondos adótervezéssel további adóelőnyök érhetőek el nemcsak a nemzetközi kereskedelmi ügyletekben, hanem holding társaságoknál is, ráadásul számos ország a közös adóegyezmény miatt nem tekint Szingapúrra offshore helyszínként. A vállalkozók számára tehát azért is megéri vállalni ezeket a nehézségeket, mert a szingapúri cég nem minősül ellenőrzött külföldi társaságnak (azaz nem vonatkozna rá az offshore cégeket sújtó adózási szabályok), feltéve, hogy valós gazdasági jelenlétet (saját eszközök és munkavállalók) tart fent. Ez a momentum pedig azért fontos, mert Szingapúrban adózási szempontból rendkívül kedvező megítélés alá esnek a külföldi befektetők vállalkozásai által kifizetett igazgatósági térítések, árfolyamnyereségből származó bevételek és egyéb jövedelmek.

Mindezek alapján jól látható, hogy Szingapúr oly módon biztosít egyedülálló cégalapítási és mondhatni adóparadicsomi környezetet, hogy ezzel párhuzamosan az itt bejegyzett cégek nemzetközi elismertsége is megkérdőjelezhetetlen.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>

Vita a ciprusi-orosz adómegállapodásról

A ciprusi kormányt teljesen váratlanul érte, hogy Oroszország megszüntetné a két ország közötti kettős adóztatásról szóló megállapodást. A Reuters arról számolt be, hogy a Putyin kormánya úgy véli, hogy az…

Bővebben >>>

Viszlát 500 eurós!

A nagy címletű és nagy értékű bankjegyek nagy kockázatot jelentenek, ezért betiltaná az 500 eurós bankjegyeket és felső értékhatárt szabna a készpénzben történő kifizetések számára a holland-, a belga-, a…

Bővebben >>>