Anguilla

Anguilla cégalapítás

Anguilla a Karib-térségben helyezkedik el és Nagy-Britannia tengerentúli területének minősül, egyike az utolsó valóban adómentes területeknek. Sem cégek, sem magánszemélyek számára nincs adóteher. A brit fennhatóságnak köszönhetően Anguilla nemzetközi szinten magas szintű elismertséggel rendelkezik, államfője a mindenkori brit uralkodó, törvényeik alapja az angol közös jog.

Nem tartozik a legismertebb offshore cégalapítási helyszínek közé, mégis széleskörű adómentességet biztosítanak az itt bejegyzett cégek részére. Nincs társasági adó, vagyis a vállalkozásnak nem kell adót fizetnie a nyeresége után. Anguilla-t emiatt fix adózású helyszínként is emlegetik, ugyanis a cégeknek évente kizárólag egy előre meghatározott, alacsony összegű “adót” (illetéket) kell fizetniük, amely független a társaság által elért nyereségtől. A fix adón kívül a vállalkozásnak nincs egyéb adófizetési kötelezettsége. Az anguilla-i cégek offshore státusza független attól is, hogy a társaság hol végzi a tevékenységét. Mivel az anguillai-i cégeknek nem kell a nyereségük után adót fizetniük, ezért a helyi hatóságok részére nem kell beszámolót, illetve adóbevallást sem benyújtani. A pénzváltást és pénzkivitelt sem korlátozzák. Anguillai cégek számára nemcsak jövedelem és társasági adó nem létezik, de nincs tőkejövedelem, ingatlan és nyereségadó sem, sőt egyetlen direkt típusú adót sem vezettek be. Ez azért lényeges, mert más trópusi adóparadicsomokkal ellentétben adórendszere nem offshore, hiszen az onshore társaságoknak sem kell ezeket az adókat megfizetniük.

A kedvező adózási környezet mellett a helyi szabályok rugalmassága jelentős mértékben segíti a cégalapítást és működtetést. Az offshore cégalapítás elektronikus úton történik. A vállalkozás alaptőkéjének legalább 1 USD-nak kell lennie, melyet kötelező befizetnie a részvényeseknek. A társaságnak elegendő egy igazgatóval és egy részvényessel rendelkeznie, amelyek lehetnek külföldi személyek is. Nincsenek megkötések arra vonatkozóan sem, hogy ezen személyeknek cégnek vagy természetes személynek kell lenniük.  A társaságnak rendelkeznie kell egy anguilla-i címmel, amely a vállalkozás székhelye. A cégiratokat nem szükséges a székhelyen tárolni és a gyűléseket a világ bármely pontján meg lehet tartani. A társaság a székhelyét bármikor áthelyezheti egy másik országba. Lehetséges bemutatóra szóló részvényekkel és nominee, azaz névleges részvényesekkel is anguillai offshore céget alapítani. A nominee, tehát névleges részvényesekkel történő cégalapítás során a nominee kiállít egy dokumentumot, amely biztosítja, hogy a cég tulajdonjoga és a döntés mindig a valódi tulajdonosé legyen. Ez a cégforma mindenképpen előnyösebb, mint a hagyományos bemutatóra szóló részvények, mert utóbbi esetében a bankok egyre nehezebben nyitnak bankszámlát offshore cégek számára.

Az Anguillán alapított offshore cégek nem üzletelhetnek helyi rezidensekkel, nem folytathatnak banki és “trust” (vagyonkezelő) tevékenységet. Azonban az Anguillán alapított cégek természetesen vezethetik bankszámláikat a szigeten, igénybe vehetnek professzionális tanácsadói segítséget, ott őrizhetik a céges iratokat, tarthatják a gyűléseket vagy akár bérelhetnek is ott irodát.

Az anguillai cégek bármilyen nevet felvehetnek, pár korlátozás mellett. A cég neve nem utalhat kapcsolatra az uralkodói családdal (Royal..), az Egyesült Királyság törvényhozóival, egyetemekkel és nem utalhat semmilyen félreérthető vagy félrevezető tartalomra. Az Anguillán alapított cégek elnevezése bármilyen nyelvű lehet, bármely írásforma használható, akár a kínai is. Engedély birtokában a cég neve utalhat banki vagy biztosítási tevékenységre, céges vagy vagyonkezelői szolgáltatásokra. Az anguillai offshore társaságok nevéhez a következő végződések csatolhatók: Ltd, Corp, Inc, SA, NV vagy GmbH is.