Börtön járt az orvosdianosztikai központért

Túlárazva szerzett be különféle orvosdiagnosztikai eszközöket két magyar állampolgár 2008-ban, hogy ezzel minél nagyobb támogatást zsebelhessenek be – hívta fel a magyar hatóságok figyelmét az európai csalás elleni hivatal (OLAF). A gyanú megalapozottnak bizonyult, így a tettesek jogerősen börtönbüntetést és pénzbírságot kaptak.

Regionális orvosdiagnosztikai központot szeretett volna létrehozni még 2008-ban két, orvostechnikai eszközök forgalmazását végző magyar állampolgár. Terveik megvalósítása érdekében az EU és Magyarország által társfinanszírozott fejlesztési kerethez fordultak támogatásért. Csakhogy a pályázatban a beszerzendő eszközpark meglehetősen túlárazva szerepelt. A valóságban 101 millió forintba kerülő berendezéseket egy szlovák cégtől papíron 466 millió forintért vásárolták meg. Majd a külföldi partner jutalék címén átutalt 364 millió forintot az egyik magyar vállalkozó Seychelles-szigeteki offshore cégének számlájára. Ebből a pénzből egy színlelt kölcsönszerződés közbeiktatásával végül 340 millió forint került a közösen működtetett magyar cég számlájára. Ráadásul a megvett eszközök egy részét végül egyáltalán nem használták, más részüket pedig nem abban a régióban helyezték üzembe, ahol a pályázatukban ígérték.

A manőver első lépésben nem szúrt szemet, így kaptak 214 millió forint támogatást. Később azonban az OLAF felhívta a magyar hatóságok figyelmét a dologra. Vizsgálat indult, majd nemrégiben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntést is hozott. Eszerint a társtettesként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt elítélt visszaeső vádlottat három év szabadságvesztésre, társát pedig 1,2 millió forint pénzbüntetésre ítélte. Utóbbi a 214 millió forint támogatást egyébként visszautalta az államnak.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>