Az európai kripto-tőzsdék nem ismerik az ügyfeleiket

Ma már a kriptovalutákra is vonatkoznak pénzmosás ellenes szabályok, mégis továbbra is sok az ezzel kapcsolatos visszaélés. Bár a sokáig teljesen szabályozatlanul működő piacot igyekeznek a döntéshozók megregulázni, a folyamat egyelőre nem zökkenőmentes.

A CypherTrace friss, több mint 800 tőzsdét vizsgáló jelentése szerint világszinten a kriptotőzsdék alig fele várja el a ügyfélazonosítást (KYC – know your customer), ráadásul a legtöbb európai tőzsde esetén is ez a helyzet. Az európai kriptotőzsdék több mint a fele (56%) nem követeli meg az ügyfélazonosítást, annak ellenére, hogy a pénzmosás elleni szabályok világszerte egyre komolyabbak és Európában eleve nagyobb a szigor e téren.

Ami a legrosszabbul teljesítő országokat illeti, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország áll az élen. A jelentés felfedte azt is, hogy sok kriptotőzsde még arra sem veszi a fáradságot, hogy a felhasználási feltételei között megemlítse, hogy melyik országban működik. Mivel az ilyen tőzsdék 85%-a elég lazán kezeli a KYC szabályokat, ez valószínűleg nem véletlen: néhány tőzsde kifejezetten azért titkolja a működési székhelyét, hogy ne kelljen megfelelnie a szabályoknak.

A kriptovaluták ellen a piac szabályozatlansága a leggyakrabban felhozott érv. Bár a megjelenésük óta már születtek erre irányuló lépések, a fenti jelentés is bizonyítja, hogy hosszú még az út a teljes szabályozottságig, így nem árt az óvatosság velük szemben.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>