Aggódó sztárközgazdászok

A világ 300 legnagyobb tekintélyű közgazdásza írt levelet még május közepén a Londonban megrendezett korrupcióellenes csúcstalálkozó résztvevőinek. Üzenetük egyértelmű: a világ vezető hatalmai vessenek véget az adatszolgáltatásban együttműködésre nem hajlandó offshore helyszínek virágzásának.

Thomas Piketty. Agnus Deaton. Jeffrey Sachs. Olivier Blanchard. A világ vezető közgazdászainak impozáns névsora. Sikerkönyv szerzője, Nobel díjas, világhírű egyetemi oktató, az IMF vezető közgazdásza. Ők és még 300 hasonlóan nagy nevű társuk nemrégiben közös célért szálltak ringbe, hogy gátat szabjanak a szerintük a világgazdaság működését torzító offshore helyszínek működésének.

Nyílt levelükben leszögezik: az adóparadicsomok nem is létezhetnének, ha világ vezető hatalmai, például az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia titkon nem hunynának szemet a működésük felett, a bankok, ügyvédi irodák és tanácsadó cégek pedig nem nyújtanának segítséget a pénzek mozgatásához. A közgazdászok tisztában vannak azzal, hogy a hatóságokkal való együttműködésre nem hajlandó adóparadicsomok elleni fellépés nem less sétagalopp, mert azok kőkemény üzleti és befektetői érdekek hozták létre, tartják fenn és működtetik. A világhírű közgazdászok nagy elődjük, Adam Smith nézeteivel indokolják fellépésüket. Adam Smith szerint ugyanis a gazdagoknak hozzá kell járulniuk a közkiadások finanszírozásához, ám nem cask bevételeik, jövedelmeik arányában, hanem azon túlmenően is!

A korrupcióellenes csúcstalálkozó résztvevői ezek után komoly változtatásokra szánták el magukat, bár azt nem tudni, vajon ebben milyen szerepet játszott a közgazdászok aggodalma. Egy azonban biztos: Hat ország (Egyesült Királyság, Franciaország, Nigéria, Afganisztán, Kenya, Hollandia) bejelentette, hogy közölni fogja, kik a területén működő befektetések tényleges tulajdonosai. Hat további ország hasonló lépésen gondolkodik, 40 ország pedig úgy döntött, hogy nem tesz ugyan közzé ilyen információkat, de amennyiben egy kormány ilyen adatokat kér, akkor azokat meg fogja kapni. Mindezek tetejében a résztvevő államok közös nyilatkozatban kötelezték el magukat, hogy 2018-ig egységes büntetőjogi szabályokat dolgoznak ki az adóelkerülés ellen.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>