A pénzmosás helyzete Magyarországon

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) legfrissebb jelentése szerint hazánk javított a politikai közszereplőkre vonatkozó jogszabályain, de a virtuális pénzeszközöket sokkal szigorúbban kell szabályozni.

Ez utóbbi nem csak hazánkra, hanem az egész Európára igaz. Magyarország továbbra is az úgynevezett „fokozott nyomonkövetési folyamatban” van, éves jelentéstételi kötelezettséggel. Ez a folyamat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és megfelelőségét ellenőrzi.

Az egyre elterjedtebbé vált virtuális pénzeszközök és a kriptovaluták használata komoly kihívást jelent a pénzmosás elleni küzdelemben, hiszen a pénzintézetek megszokott ellenőrzési protokolljai ezek esetén nem alkalmazhatóak. További nehezítő tényező, hogy ezek a pénzügyi termékek az interneten keresztül bárhonnan és bármikor elérhetőek. A digitális pénzekre vonatkozó szabályok még nem elég hatékonyak, illetve nem is mindenhol alkalmazzák ezeket megfelelően. A Moneyval összegzése szerint az Európa Tanács tagállamai mérsékelten hatékonyak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben, tehát van még hova fejlődni.

Eközben a Binance kriptotőzsde francia egysége, a Binance France megkapta a digitális eszközszolgáltatói regisztrációt, amit minden illetékes hatóság jóváhagyott. Ez fontos lépés, sőt, mérföldkő az európai kriptoszektor számára, hiszen ahhoz, hogy a hatóságok áldásukat adják egy ilyen lépésre, igen szigorú pénzmosás-ellenes szabályoknak kell megfelelni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>