A máltai balhé

Nem csak a máltai cégalapítási lehetőségek miatt beszélnek mostanában sokat az országról, hanem Keith Schembrit miatt is, ugyanis a máltai Muscat kormány volt kabinetfőnökét pénzmosással, korrupcióval, hamis tanúzással és okirat-hamisítással vádolják. A politikus egyszer már megúszta a börtönt, kérdés, hogy most is szerencséje lesz-e.

Schembrit 2013 és 2019 között a Muscat kormány kabinetfőnökeként irányította a miniszterelnöki hivatalt. A kormányt érintő botrány még 2016-ban, a Panama-iratok kapcsán robbant ki. Az állítások szerint Joseph Muscat kormányra kerülését követően Keith Schembri kenőpénzeket kapott máltai útlevelek eladásából, és megvesztegette annak a cégnek az ügyvezetőjét, amelynek több millió eurós nyomdagépet adott el. A vádak szerint Schembri ezeken felül dokumentumokat is hamisított, továbbá hamis tanúvallomást is tett.

2019 decemberében le is tartóztatták, Caruana Galizia újságíró meggyilkolásával összefüggésben. Ekkor lemondott kabinetfőnöki tisztségéről, de végül vádemelés nélkül szabadon engedték. Egyébként a Máltán meggyilkolt újságíró, Daphne Caruana Galizia volt az első, aki leleplezte Schembri panamai cégét, és éppen egy erőműüzlettel kapcsolatos kiszivárogtatáson dolgozott, amikor megölték. Muscat hetekkel később, a korrupcióellenes tüntetések hatására lemondott kormányfői tisztségéről.

Schembri egyike volt annak a 11 embernek, aki ellen vádat emeltek a bíróságon. A vádlottak között ott van az apja, üzleti partnere, könyvelői és pénzügyi tanácsadói csapata, valamint pénzügyi ellenőre is. Mindannyian ártatlannak vallották magukat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>