Változik a jogdíjak adóztatása Magyarországon

Valóságos paradicsom volt Magyarország azok számára, akik különféle jogdíjakból szereztek bevételt. Eddig. A kedvező szabályozás azonban néhány héten belül nemzetközi nyomásra szigorodni fog, de jópár kedvezmény azért fennmarad.

A jogdíjasok paradicsoma státuszt már magának a fogalomnak a definiálásával is kiérdemelte Magyarország. A szabadalmaktól kezdve a jogi oltalom alá eső eljárásokon keresztül a know-howig, vagy éppen a márkanevekig sok minden jogdíjnak számított a magyar szabályok szerint. Mindezek tetejében Magyarország kedvezményesen adóztatta az ilyen jellegű bevételeket. Helyi iparűzési adót, innovációs járulékot nem kellett fizetni utánuk, a társasági adónak pedig a felét elengedték (A TAO kedvezmény felső határa az adózás előtti eredmény 50 százalékánál volt megszabva.)

A túlságosan megengedő szabályozás azonban több ország szemét szúrta, hiszen azt sok adóoptimalizálásra törekvő vállalkozás kihasználta. Közös fellépésük hatására idén július 1-től valamelyest szigorodnak a jogdíjak adóztatási szabályai Magyarországon. Fontos változás például, hogy a jogdíj meghatározása alaposan leszűkül. Ebbe a kategóriába már csak a szabadalom, használati oltalom, növényfajta oltalom, mikroelektronikai félvezető termékek oltalma, szerzői jogi oltalomban részesülő szoftverek férnek bele.

Marad az 50 százalékos társasági adókedvezmény is és az sem változik, hogy ez a kedvezmény legfeljebb az adózás előtti eredmény feléig vehető igénybe. Szigorítás viszont, hogy már nem a teljes bevételre, hanem csak az eredményre vonatkozik a kedvezmény. Jogdíj veszteség esetén ráadásul az igénybe vett kedvezményt vissza kell fizetni. Jó hír viszont, hogy helyi iparűzési adót és innovációs járulékot ezután sem kell fizetni a jogdíjbevételek után.

Ha valaki szeretné élvezni a régi rendszer előnyeit, annak erre egészen 2021. június 30-ig megvan a lehetősége. Az átmeneti szabályok szerint ugyanis, ha a cég 2016. június 30-ig jogosulttá vált a kedvezményekre és azokat alkalmazta is, akkor minden mehet tovább a régi rend szerint még 5 évig. csak egy korlátozás van, hogy a kedvezmény a cégcsoporton belül idén végrehajtott átszervezésekkel már nem vehető igénybe.

Facebooktwittergoogle_plusmail