Újabb uniós lépések offshore ügyben!

Vizsgálóbizottságot állít fel Brüsszel a panama offshore iratok miatt – döntött június 8-án az Európai Parlament. A testület célja, hogy felkutassa azokat az offshore cégeket, amelyek az uniós jogot sértve tevékenykednek.

A vizsgálóbizottság a jogsértően működő offshore cégeken túl azok haszonélvezőit is igyekszik majd fellelni és beazonosítani. Ám ez csak az egyik feladata lesz. Legalább ilyen fontos, hogy a vizsgálóbizottság azonosítsa azokat a pénzügyi módszereket is, amelyeket a nem megfelelően működő offshore cégek pénzmosásra, adókijátszásra és adóelkerülésre alkalmaznak. Az információgyűjtésen kívül a hírek szerint a testület igyekszik majd feltárni, valóban jogsértésről vagy visszás jogalkalmazásról van-e szó? Persze ilyen vizsgálatokra az EU-nak és a tagállamoknak is van joga. Így az új bizottság fontos feladata lesz az is, hogy összehangolja az uniós és helyi jogi és pénzügyi szereplők lépéseit.

A vizsgálóbizottságnak 65 tagja lesz, megbízatásuk 1 évre szól, amelyet két alkalommal lehet majd 3-3 hónappal meghosszabbítani. Hatáskörük nem csak a panama-iratok, hanem a LuxLeaks-botrány részleteinek felderítésére is kiterjed. (2014. novemberében kiderült, hogy Luxemburg ipari méretekben tette lehetővé, hogy multinacionális cégek máshol szerzett jövedelmük után rednkívül alacsony adót fizessenek a nagyhercegségben. A dolog pikantériája, hogy Luxemburg miniszterelnöke akkoriban Jean-Claude Juncker, az EU Bizottság mostani elnöke volt.)

Az Európai Bizottság a vizsgálóbizottság felállításán túl dolgozik az adóparadicsomok listájának összeállításán is. A tagállamoknak közös listát kell majd összeállítaniuk az adóparadicsomokról és büntetéseket kell kilátásba helyezniük azokkal az országokkal szemben, amelyek segédkeznek az adóköteles jövedelmek elrejtésében. A jelenlegi szabályok szerint minden tagállamnak saját listája van és minden ország maga dönthet arról, hogy fellép-e egyátalán az adóparadicsomnak tartott államokkal szemben és milyen intézkedéseket alkalmaz az ott zajló adóelkerülés visszaszorítására.

Facebooktwittergoogle_plusmail