Újabb celeb a szégyenpadon

A Paradise iratok nem csak politikusokat és üzletembereket érintettek érzékenyen, hanem jónéhány ünnepelt sztárról is kiderült, hogy dollármilliókat tart vagy tartott offshore számlán. Most DMX-ről, az amúgy sem feddhetetlen múltú rapperről derült ki, hogy évekig „elfelejtett” adózni, ami miatt akár rács mögé is kerülhet.

A The Guardian értesülése szerint a korábban kábítószer-birtoklásért elítélt rapper, DMX visszatérhet a börtönbe, ezúttal adóelkerülés miatt. DMX, azaz Earl Simmons 2002 és 2005, illetve 2010 és 2015 között sem fizetett adót a jövedelme után. A rappert emiatt egyévnyi börtönre ítélték, továbbá 2,29 millió dollárt is köteles befizetni az amerikai adóhatóságnak. Simmons bűnösnek vallotta magát egyrendbeli adóelkerülésért, de tagadta, hogy folyamatosan elhallgatta a jövedelmét, csak hogy ne kelljen a közösbe fizetnie, mondván, ő nem valami képregénybeli bűnöző.

Az ügyészség öt év szabadságvesztést javasolt, így a rapper örülhet, hogy megúszta egy év börtönnel. Murray Richman, DMX védőügyvédje egyébként mindent bevetett, hogy meglágyítsa a bíróság szívét, például DMX Slippin’ című számának lejátszásával igyekezett hatni rájuk. Ha a bíróságot nem is, a rappert nagyon meghatotta saját zenéje, mert könnyekben tört ki.

DMX-nak korábban már többször meggyült a baja az igazságszolgáltatással. 2015-ban fél évet töltött rács mögött, mert nem fizetett ki gyerektartásra mintegy 400 000 dollárt, de drog- és fegyverbirtoklás, ittas vezetés, mások veszélyeztetése, állatok bántalmazása miatt is felelősségre vonták.

A Paradise iratokból korábban már kiderült, hogy többek között Madonnának, Shakirának, Harvey Weinsteinnek, Justin Timberlake-nek, Nicole Kidmannek, Martha Stewartnak és Bono-nak is vannak vagy voltak offshore-érdekeltségei.

Weinstein zaklatási botránya mellett szinte eltörpül, hogy napvilágra kerültek offshore érdekeltségei is. A producer és az életmódguru Martha Stewart ugyanabba a cégbe, a Scientia Health Group Ltd-be fektetett be, de már mindketten eladták érdekeltségeiket. Justin Timberlake az egyik olyan híresség a Paradise-iratokban, akinek jelenleg is vannak offshore-érdekeltségei. Az énekes 2015 augusztusában hozott létre egy delaware-i céget, melynek célja ingatlanvásárlás volt a Bahamákon.

A kolumbiai Shakira hivatalosan 2015-ben költözött az adóparadicsomként számon tartott Bahama-szigetekről Barcelonába, de spanyol adóhatóság szerint valójában már 2011 óta él ott. Az adóhivatal állítása szerint Shakira 2011 és 2014 között nem teljesítette maradéktalanul adófizetési kötelezettségét, mert nemcsak a spanyolországi bevételei után kellett volna adóznia, hanem a külföldön szerzett nyereségei után is. Shakira végül húszmillió eurót (6,2 milliárd forint) fizetett a spanyol adóhivatalnak azután, hogy a barcelonai ügyészség adóelkerülés gyanújával bírósági eljárás megindítását kezdeményezte ellene.

Facebooktwittergoogle_plusmail