Új üzleti lehetőségek Dubajban!

Az Emírségekben június közepén bejelentett 10 éves tartózkodási engedély és a 100 százalékos külföldi cégtulajdonlás lehetősége nem csak a gazdaságot élénkítheti.

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) kormánya júniusban jelentette be, hogy új lehetőségként 10 éves tartózkodási engedélyt biztosít a szakemberek, a befektetők és a diákok számára, valamint azt, hogy a külföldi befektetők 100 százalékos külföldi tulajdonban lévő cégeket hozhatnak létre az Egyesült Arab Emírségek területén, a szabadkereskedelmi zónákon kívül is. Ez utóbbi azt jelenteni, hogy nincs szükség többé helyi partnerekre ahhoz, hogy a külföldiek az arab országban üzleteljenek. Az új intézkedések nem hagyták hidegen a szomszédos országokat, és úgy tűnik, hogy az UAE, valamint Katar és Szaúd-Arábia közti rivalizálás egyre fokozódik.

Az új intézkedések várhatóan ez év végén lépnek érvénybe és az ország gazdasági szereplői egyöntetűen lelkesen és pozitívan nyilatkoztak a döntéssel kapcsolatban. A Clye&Co ügyvédi iroda a dubaji nemzeti napilapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a 100 százalékos, helyi partner nélküli, külföldi cégtulajdonlás lehetősége több ezer, az Emírségek területén működő külföldi vállalkozás életében hoz majd jelentős pozitív változást.

Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, miniszerelnök, aki egyben Dubai kormányzója is, döntése sokak szerint ügyes stratégiai lépés, tekintve, hogy az Emírségeknek az a célja, hogy gazdaságát sokszínűsítse, vagyis megszüntesse annak olaj és gázfüggőségét. E cél megvalósulásának egyik legfontosabb feltétele, hogy elegendő fiatal tehetség és képzett munkaerő álljon rendelkezésre az országban. A fenti intézkedések pedig többek között ezt a célt is szolgálják.

A szakértők is egyetértenek abban, hogy mindenképpen reformokra van szükség ahhoz, hogy az ország megőrizhesse versenyképességét. Annak idején a magas olajárak bevonzották a külföldi befektetőket, de most már teljesen más a helyzet.

Az élet egyre drágább az Emírségekben, a külföldieknek és a helyieknek egyaránt. Az új intézkedések élénkítik a közvetlenül külföldről beáramló tőkebefektetéseket, hiszen a külföldiek üzleti tevékenységének nem szabnak többé határt a szabadkereskedelmi zónák. Sokan úgy értékelik, hogy Dubai és Abu Dhabi a reformoknak köszönhetően előnyre tesz szert és vonzóbb lesz, mint a régió többi országa. A kormány azt várja, hogy az új intézkedéseknek köszönhetően nem csak, hogy ott maradnak a szakemberek, de még több választja majd az országot.

Facebooktwittergoogle_plusmail