Új adóügyi egyezség az USA-val

Örülhetnek a Magyarországon megtelepedett amerikai vállalkozásoknál dolgozó 105 ezer honfitársunk, mert a 2018. év végén hatályba lépő új amerikai magyar adóügyi egyezmények köszönhetően már nem kell annyit bíbelődniük az adminisztrációval.

A bürokrácia csökkentése mellett fontos tudni, hogy az új egyezménynek köszönhetően a két ország adóhivatala könnyebben léphet fel az adóelkerülés ellen. Az amerikai cégek magyar leányvállalatai mentesülni fognak a magyar szabályozás által eddig megkövetelt kapcsolt vállalkozások közötti elszámoló árhoz kötődő országjelentés benyújtása alól. Ezen jelentések ugyanis automatikus lesz, azaz a NAV közvetlenül az amerikai adóhatóságtól kapja majd meg az előírt információkat.

A magyar és az amerikai kormány között az országonkénti jelentések cseréjéről szóló egyezményt még 2018. október 25-én írták alá. Azt, hogy milyen adatok cseréje zajlik a két ország között, külön hatóságközi egyezmény szabályozza. Ez az megállapodás határozza meg az országonkénti jelentés részletes tartalmát és az adatcsere technikai részleteit is.

Az egyezmény hatására a magyar gazdaság növekedhet, hiszen az USA Magyarország első számú Európán kívüli kiviteli partnere. Ráadásul az amerikai vállalkozások ez egyik legaktívabb beruházók nálunk, 1700 amerikai érdekeltségű társaság 105 ezer magyar embernek ad munkát.

Facebooktwittergoogle_plusmail