Titkolózó szupergazdagok

Megdöbbentő tények kerültek napvilágra. A Panama iratok és az egyik legnagyobb bankház a HSBC nyilvánosságra kerülő adatai alapján a Guardian című brit lap megállapította: a gazdag embereknek sokkal több pénzük van, mint amennyit bevallanak.

A világ és egyes országok leggazdagabb embereiről szóló listák, valamint a gazdagok és a szegények közötti vagyoni szakadékot feltáró kutatások egytől egyig hamisak, mivel azon vagyonelemek alapján készülnek, amelyek a hatóságok számára is láthatóak. Csakhogy a gazdag emberek vagyonuk jelentős részét eltitkolják a kíváncsi szemek elől. Ezt támasztják alá a Panama iratok és a HSBC bank adatai is.

A napvilágra került, addig titkos információk szerint minél gazdagabb valaki, annál valószínűbb, hogy valamilyen adóelkerülési módszert fog alkalmazni. Például a világ legtehetősebbjeinek számító skandináv országok háztartásai esetében 250-szer valószínűbb, hogy elrejtik vagyonukat az adóhatóság elől, mint a világ átlagos háztartásai. A HSBC adatok alapján pedig teljesen kézenfekvő, hogy az ultragazdag ügyfelek számláin jóval több elrejtett pénz van, mint a bank többi ügyeskedni próbáló ügyfelénél. A valós vagyonukról számot adó „bűnbánó” svéd vagy norvég állampolgárok vagyonának elemzésekor is ugyanaz volt a végső következtetés: az offshore vagyonok több mint fele a szupergazdagoké, így vagyonuk 30 százalékkal nagyobb volt a becsültnél.

Ráadásul az offshore vagyonok folyamatosan gyarapodnak, bár ebben már nem az európai, hanem az ázsiai szupergazdagok játszák a főszerepet. Csak ők 3 ezer dollárnyi vagyont parkoltatnak valamilyen offshore paradicsomban. Igaz, Nyugat-Európa a maga 2,6 ezer milliárd dollárjával ettől nincs nagyon messze. Ezzel szemben az észak-amerikai szupergazdagok vagyonának csak 1 százaléka van offshore számlákon.

Ugyanakkor ne feledjük, hogy a fenti megállapításokat főként egy bankhoz és egy ügyvédi irodához köthető adatok alapján tették, vagyis erősen megkérdőjelezhető, hogy a kutatás alapján lehet-e általános következtetéseket levonni.

Facebooktwittergoogle_plusmail