Szellemi tulajdon adózása Cipruson

Málta (lásd cikksorozatunk előző részét itt) mellett Ciprus is rendkívül népszerű európai helyszín adótervezésre jogdíj és szellemi tulajdon felhasználásának segítségével. A szellemi jogokhoz kapcsolódó adótervezésről itt lehet további információt találni.

Ciprus 2012-ben vezette be a jogdíjak különleges adóztatásának törvényét, hogy sikeresen versenyezhessen az “IP Box” gyakorlatot már korábban sikeresen bevezető országokkal, mint Luxemburg és Hollandia.

Az IP-Box (Intellectual Property Box – szellemi tulajdon “doboz”) olyan különleges adózási kedvezményt jelent, amelyet különböző országok vezettek be, hogy megkülönböztessék a szellemi tulajdonhoz, kutatás-fejlesztéshez és szabadalmakhoz kapcsolódó bevételeket más, kereskedelmi jellegű bevételektől.

A ciprusi jogdíj adóztatás legfontosabb előnye az, hogy a szellemi tulajdonból eredő jövedelem 80 százalékban adómentes, a fennmaradó húsz százalék pedig a költségek levonása után 12,5 % erejéig társasági adó köteles. Így a valódi adó még a 2,5 százalékot sem éri el. Figyelembe véve a további engedményeket és levonásokat a ciprusi adó igencsak versenyképes az öt százalékos holland és az 5,75 százalékos luxemburgi hasonló terhekkel összevetve. Ráadásul, amennyiben a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó költségek meghaladják a kapcsolódó eszközökből nyert bevételt, akkor a veszteség továbbgörgethető a következő évek nyereségére. A nyolcvan százalékos mentesség a szellemi jog eladásából származó jövedelemre is vonatkozik. Ilyenkor egyébként a tőkejövedelem teljesen adómentes, ha a szellemi jogot birtokló cég részvényeit is eladják.

A ciprusi cégeknek a szellemi jogok miatti adókedvezmények mellett is rendelkeznek vonzó tulajdonságokkal:

– A nem ciprusi adóilletőségűek számára kifizetett osztalékot nem terheli forrásadó.
– Mivel Ciprus az Európai Unió tagja, így a direktíva értelmében a más EU tagországból Ciprusra kifizetett jogdíjak forrásadó mentesek.
– Az Európai Unión kívüli országok esetében, ahol van kettős adóztatást elkerülő törvény, ott általában alacsony a forrásadó vagy elérhető adómentesség is. Oroszország esetén nincs forrásadó, míg például Ukrajnai jogdíj ügylet esetén 2%.

A ciprusi cégalapításról itt lehet további információt találni, de érdemes felvenni a kapcsolatot a Crystal Worldwide csoport ciprusi irodájával is.

Facebooktwittergoogle_plusmail