Segítség! Offshore cégem van!

Az úgynevezett panama iratok nyilvánosságra hozatala óta a politikusok, a közvélemény és nem utolsó sorban a hatóságok is fokozott érdeklődést tanúsítanak a külföldön bejegyzett vállalkozások valamint azok tulajdonosainak tevékenysége iránt. A reflektorfény hatására ezen cégek tulajdonosai joggal gondolkozhatnak el azon, rájuk nézve vajon nem ad okot aggodalomra a nagy közérdeklődés? Vajon az eddig külföldön szerzett jövedelmet nem lehet valamiképpen legalizálni és hazahozni?

Kezdetnek nem árt, ha tudjuk: a magyar jog nem túl elnéző az offshore cégekben szerzett jövedelmeket illetően. Sőt. Ha valakiről kiderül, hogy ily módon van bevétele, azt keményen bünteti. Mivel a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében a magánszemélyek minden jövedelme után adót kell fizetnie, az ismeretlen eredetű bevételek után súlyos bírságot ró ki az adóhatóság.

Ha kiderül, hogy valakinek az 5 éves elévülési időn belül ismeretlen forrásból származó jövedelme volt és azután nem fizetett adót, akkor nem csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót és a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell kifizetni utána, de 200 százalékos (!) adóbírságot és késedelmi kamatot kell kipengetnie az elévülés kezdetétől számított három évre.

A magyar jogszabályok értelmében az offshore cég, azaz az ellenőrzött külföldi társaság jövedelme belföldön adóztatható. És nem csak a jövedelme, de ki nem osztott nyeresége is! Ha bebizonyosodik, hogy a külföldi céget Magyarországról irányították, akkor a magya szabályok szerint az offshore cég belföldön adóztatható.

Van többféle mód arra, hogy az eddig offshore cégből gyarapodó cégtulajdonos elkerülje a fenti szankciókat. Erre többek között megoldásként szolgál a Stabilitási Megtakarítási Számla. De ez a lehetség is már csak egy rövid ideig áll rendelkezésre, mert a konstrukció szabályai szerint ilyen számlára csak 2015. július 1. és 2016. július 1. között lehet pénzt elhelyezni.

De miért jelenthet megoldást a Stabilitási Megtakarítási Számla? Elsősorban azért, mert a rajta elhelyezett és ott legalább egy évig „parkoltatott” összeg után mindössze 10 százalékos adót kell fizetni. (Ha valamilyen okból a pénzre már egy éven belül szükség van, akkor az adó 20 százalékra nő.) A stabilitási számlán lévő pénz a befizetés pillanatában megszerzett belföldi jövedelemmé alakul át.

Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a stabilitási megtakarítási számla nem jelent mindenkinek teljes körű adóamnesztiát! A hazai szabályozásban sajnos létezik egy nagy joghézag: a múltat nem írja felül, ugyanis a NAV továbbra is tüzetesen átvizsgálhatja az ügyfelet, ha feltétezhető, hogy a befektetés összege adóelkerülésből származik. Sőt még megállapítást is tehet az adóhivatal, ha megtalálja a pénzeszköz forrását. Ilyennek számít, ha a befektető korábban eltitkolta vagyonát adózási szempontból vagy más módon megszegte az adózást szabályozó törvényeket. Mindezek miatt mielőtt a stabilitási megtakarítási számla mellett dönt valaki, mindenképpen célszerű előzetesen egyeztetnie egy szakértővel!

Facebooktwittergoogle_plusmail